Ahogy egyre elterjedtebb a social média világa, és az internet, úgy tudunk napról napra többet a világról, ismerősökről vagy akár idegen emberekről is.

S ahogy mindenről, így akár a babavárásról is egyre több információval, sztorival találkozhatunk.

Mindig is kételkedve fogadtam, olvastam a rejtett terhességről.

Rejtett terhesség: létezik, hogy valaki tényleg ne vegye észre, hogy babát vár?

Rengetegen kételkednek a rejtett terhesség hitelességében, s engem is váratlanul ért mikor különböző orvosi szaklapokban utána olvastam, hogy ezt a cikket hitelt érdemlően tudjam publikálni még az egyetlen nőgyógyász barátomat is felhívtam, s rákérdeztem, neki mi a nézőpontja, tapasztalata.

Az orvostudomány szerint igenis létezik.

A rejtett terhesség okai, típusai

A rejtett terhességnek két fő típusa van: az első típus az, amikor a nő nem akar tudomást venni a terhességéről, ezért kényszeresen tagadja, hogy terhes lenne. Ezt pszichológiai problémák okozhatják, amiket általában a terhességtől, vagy annak a következményeitől való félelem okoz. A másik típus az, amikor valakinél nem egyértelműek a terhesség jelei, ezért nem is veszi őket figyelembe.

Na de hogyan hagyhatta figyelmen kívül a azokat a bizonyos jeleket?

Előfordulhat, hogy a terhességnek alig vannak jelei, a reggeli rosszullét például a kismamáknak csupán a 70 százalékát érinti. Van, akinél még a terhességi teszt is negatív eredményt mutat, ugyanis bizonyos esetekben a magzat jelenléte nem termel elég HCG hormont, a terhességi tesztek pedig ennek a hormonnak a jelenlétét vizsgálják. Egy negatív terhességi teszt után természetesen kizárják a terhesség lehetőségét.

Sokan a menstruációjuk kimaradását sem gondolják furcsának, hiszen rengeteg nőnek nem rendszeres a menstruációja. Sokan azzal érvelnek, hogy nem lehet nem észrevenni, amikor mozog a baba, azonban nem minden magzat egyforma, vannak aktív és kevésbe aktív babák, akiknek pedig kevesebbet mocorog a babájuk, gyakran egyszerű bélmozgásnak tudják be a magzat mozgását. Természetesen a legtöbb kismamánál a terhesség legegyértelműbb jele a has növekedése, azonban ez sem mindenkire igaz, vannak nők, akiken szinte egyáltalán nem látszik a terhesség.

Veszélyes lehet a babára az észrevétlen terhesség

A terhesgondozás kulcsfontosságú annak érdekében, hogy egészséges babát hozhassunk világra, egy észrevétlen terhesség esetében azonban ez teljesen kimarad. A nem észlelt terhességek esetében nagyon gyakori, hogy a baba kis súllyal jön a világra, esetleg koraszülött lesz, vagy fejlődési rendellenességei lesznek.

Előfordulhat, hogy a kismama egészségtelen életet él, esetleg dohányzik vagy alkoholt is fogyaszt, és mivel nem tud a terhességéről, nem változtat az életmódján, ez pedig a magzat egészségét károsíthatja. Nagyon ritka az, hogy a baba időben, egészségesen jön a világra.

Ha valaki egészen a szülésig nem tudja, hogy terhes, előfordulhat, hogy a vajúdáskor egyedül van, orvosi felügyelet nélkül, és mire rájön, hogy éppen szül, nem ér be a kórházba. Természetesen ennek is számos veszélye lehet a baba és az anya számára is, valamint az ilyen váratlan szülésen átesett nő igen nagy sokkot kaphat. Ilyen esetben szülés után minél hamarabb kórházba kell juttatni az anyát és az újszülöttet.

Az észrevétlen terhesség megelőzésében segít, ha gondosan odafigyelünk a testünk jelzéseire, és nem legyintünk arra, ha valami furcsát észlelünk magunkon, hanem kellő figyelmet fordítunk rá. Fontos, hogy rendszeresen járjunk nőgyógyászati vizsgálatokra, ha pedig bármi szokatlant észlelünk, forduljunk orvoshoz!