Sajnos az óvodai Anyák napja utólagos megünneplése, számunkra nagyon rosszul alakult. Szükségét érzem, hogy leírjam a történteket, mert a fiam lelkileg összetört, hogy nem vehetett részt benne. Sokat gondolkoztam, hogy írjak-e, de mivel egy álmatlan éjszakán vagyunk túl, úgy érzem ez a minimum.

A fiam előadásokon, ha szerepelni kell ideges, és zavarban van. Azt hiszem ebben a korban ez természetes, bár a felnőttekkel sincs ez másképp. Erre már az elmúlt 8 hónap alatt az óvó néniknek is rá kellett volna jönni, hogy milyen a fiam, ha zavarban van.

Én azonban úgy érzem, hogy az én fiam lett az ügyeletes rossz gyerek, akivel negatív értelemben kivételeznek. Azt sokan tudják, hogy a fiamat nehéz lekötni – legalább is aki nem ismeri -, mivel már 2 évesen ismerte a betűket, a számokat. Az óvodakezdéskor már olvasott, írt, már oszt szoroz, nem sorolnám hosszasan, mert még elfogult anyukának tűnnék. Az igaz, hogy a fiam érzelmileg kicsit labilis, mivel az élete első pár évében hiányzott számára a családkép, és az ezzel együtt járó érzelmi minta így nem adatott meg neki. Most, hogy már teljes családban élünk, tudjuk, hogy a mi ölelésünk néha kevés, kell a jó minta is a szülők részéről. Most rohamosan fejlődik, végre ő is ölel és szeret. A barátkozással, gyerekekkel való együtt játszással soha nem volt gond, az óvodában mégis a fiam az ügyeletes rossz fiú. Nem egyszer hallottam és láttam, mikor megérkeztem az óvodába, hogy ő aranyosan játszik egy másik gyerekkel – nevet nem írok, mert ebben a csoportban gyerekemen kívül mindenkinek vannak személyiségi jogai – majd a másik gyerkőc levert, illetve letépett valamit. A tettes elkullogott, majd az óvó nénik rászóltak a gyerekemre, hogy: “MÁR MEGINT mit csináltál?”… A fiam pedig azt sem tudta, hogy most mi van? Ott akkor nem szóltam, de hazafelé a fiam magyarázta nekem, hogy ő nem csinált semmi rosszat. Így volt ez tegnap is. Nem hinném, hogy kezelhetetlen vagy rossz lenne. Mivel az óvodán kívül számos különórára jár, ahonnan azt a visszajelzést kapom, hogy udvarias és türelmes. Otthon is szófogadó, és segítőkész – persze vannak viták, de melyik dackorszakos gyereknél nincs. Úgy gondolom, hogy egy neveletlen gyerekkel a játszótéren is gond lenne. A gyermekem ott is rögtön új barátokat talál minden egyes alkalommal, és soha semmilyen összetűzésbe nem került még nyilvánosan sehol sem. A környezetéből, sőt utazásaink során idegenektől is azt hallom, hogy megdicsérik, milyen kis türelmes és nyugodt gyerek. Akkor kérdem én, akkora nagy probléma az, ha egy gyerek úgy érzi, kirekesztik vagy háttérbe szorítják, akkor hevesebben reagál? Esetleg zavarban van a sok idegen előtt? Hiszen amikor közös óvodai programok voltak mindenben kivette a részét, és becsülettel végig csinált mindent mosolyogva. Itt 4 évesekről beszélünk, a hiszti korszak kellős közepén. Ez mindenkinél máskor zajlik, de lezajlik. Vannak ütögetések, visszaszólások, durcik, de ettől fejlődnek, emiatt még nem kell őt kirekeszteni, mert ő nem egy métely, hanem egy 4 éves kisfiú, aki keresi a helyét.

Nem tudom, az anyukák hogy vannak ezzel, tudom, hogy vannak, akik rossz szemmel néznek ránk, az Anyák napi ünnepségen történtek miatt. Bár nem értem miért, mivel mi senkinek soha rosszat nem mondtunk, nem tettünk. A gyerekek azt hiszem, ezt jobban kezelik, mint mi felnőttek, mert ők egyszer összeszólalkoznak, majd 10 perc után újra a legjobb barátok. Azt se felejtsük el, hogy ő most múlt 4 éves, sokan a csoportban már 5 felé közelítenek vagy át is lépték azt. Ez az egy év rengeteget számít ebben a korban. Be fog állni majd a sorba ő is és behajtja fejét abba az igába, amit a rendszer elvár tőle/tőlünk, hogy ne legyen más, mint a többi, de most, ismétlem, még csak 4 éves. Azt hiszem már az, hogy az előadás előtt megkaptam az óvó nénitől, hogy ha a fiam „zavarja” az előadást, akkor vigyem ki. Azt hiszem anyaként mentem oda, hogy megnézzem őket, mindegy mit produkálnak, itt kiscsoportról beszélünk, nem kisiskolásokról. Ismét név nélkül a személyiségi jogok miatt ugye, de egy kisfiú meg is jegyezte az előadás elején, hogy nézzétek milyen rossz fiú. Vajon ezt kitől hallhatta? Talán ő a kis csoport rettegett rossz fiúja? Akit hazáig vigasztalni kell, hogy ő nem csinált rosszat, és miért nem lehetett ott a barátaival? Aki napok óta az előadásról beszélt – és igen tudta az egész szöveget, mert otthon eljátszotta párszor, de mint hazafelé elmondta, hogy ő ideges volt, és úgy érezte vicces lesz, ha dobálja a babát egy kicsit – talán önnyugtatásként? Én úgy érzem, azzal, hogy kiküldtek minket, a fiamat megalázták az egész csoport előtt, és általa engem is Anyák napja megünneplése jegyében. Nem beszélve arról, hogy akkor most nekem nem szólt az Anyák napi produkció? Még este az ágyban is a nyakamba csimpaszkodva kérdezte, hogy miért nem maradhatott a csoportban? Úgy érzem, ő még a kis csoport tagja, ugyanolyan gyerek, semmivel sem rosszabb, mint bármelyik másik csoportja béli kisfiú. Tudom, egy anyát nehéz meggyőzni arról, hogy az ő gyereke neveletlen, de azt hiszem a leírtak és a történtek alapján a neveletlenség ebben a korban nem ott kezdődik, hogy ledobjuk a babát magunk elé, vagy hogy oldalazva/sasszézva vonulunk a sorban (ezt egyébként imádja csinálni itthon is). Azt hiszem, meg kell köszönnöm az óvó néniknek, hogy életünk első közösségi Anyák napjának megünneplése ilyen emlékezetesre sikeredett. Különösen a fiam számára, aki érezze magát olyan rossz kisfiúnak, hogy a legegyszerűbb mindenhonnan kiküldeni inkább.

Előző cikkA világ legnehezebb munkája: anyának lenni!
Következő cikkMit játszik az óvodás?

2 HOZZÁSZÓLÁS

  1. Ne haragudj,de nekem az jött le az egészből hogy eszmèletlen nagyképű vagy,a te gyereked ilyen a tied ezt tudja stb…közben pedig hangsúlyozod hogy csak 4 èves azért csinàlja amit.szerintem másnak is feltűnt ez.kiútáltatod a sajàt gyereked ezzel a túlfényezéssel és nem àllsz ki mellette mikor megbàntják főleg ok nélkül….nyugi a suliba roszabb lesz..

  2. Szia!Ne haragudj de csak azt láttom,hogy a gyerekek így meg úgy meg az óvonénik így meg úgy….és te hol vagy?Ha láttad hogy nem a gyerek csinál vmit miért nem szóltál az óvonéninek ,hogy ez jogtalan vagy amikor kiküldtek miért nem áltál ki magatokért??Igen is meg kellene kérdezni az óvonőt,hogy még is hog képzelte ezt és még is miért a gyerek a fekete bárány!?Vagy ki állsz a gyerekedért vagy lehet majd később tényleg magára fogja venni hogy ő mindig rossz és az is lesz vagy vidd másik oviba!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .