transznemuEz a fogalom nem olyan régóta él a köztudatban. A lényege, hogy az ember nem olyan neműnek érzi magát, mint amilyennek született. Tehát nőnek érzi magát férfi testben és fordítva.

Hirdetés

A történelem során mindig is éltek ilyen emberek- azonban vagy az örök magányosság várt rájuk, vagy az öngyilkosság. Mélyen titkolták, hogy nincsenek megelégedve magukkal. Hiába alapítottak családot- hisz ez az elfogadott – akkor is egyedül és kínok között éltek, hisz nem élték meg nemiségüket.

Szerencsére ma már egyre jobban elfogadóbbak vagyunk. És bármilyen meglepő bárkinek a családjában előfordulhat ilyen gyermek. Tudnunk kell kezelni a helyzetet.

Kialakulásának okai

A gyermek neme és nemi identitása is még az anyaméhen belül fejlődik ki. Amit régen csak pszichiátriai zavarnak tartottak, ma már tudják, hogy egy „fejlődési” rendellenesség. A magzat az anyaméhen belül eltérő hormonhatásokat kap. Mind a férfi nemi hormonok, mind a nőiek hatnak rá. Először az agyra- ezzel kialakul a nemi identitása. Azonban, ha a magzat fejlődése folyamán később nem a megfelelő nemi hormonok hatnak a magzatra, akkor előfordulhat, hogy más nemhez tartozó nemi szervei alakulnak ki.

transznemu2

Pl. Egy kislány fejlődik a méhben. Még sem a baba sem a mama nem tudja. Az agyra hatnak a nemi hormonok- miután a baba agya már felkészült a női létre. Ahogy fejlődik a magzat később is nagyobb erejű hormonok hatnak rá- ha azonban ezek a férfi nemi hormonok – akkor férfi nemi szervek fognak kialakulni nála. Persze nem csak ezek a hormonok alakítják ki a gyermek nemét- de egyszerűsítve így szól a példa.

Transznemű gyermek

gondolnád, hogy ő fiúnak született..
gondolnád, hogy ő
fiúnak született..

A transzneműség már igen korán megnyilvánulhat a gyermekeknél. Van ahol már óvodás korban. Persze minden gyermek átmegy a fiú és a lány játékokon- ettől még nem transznemű a gyermekünk. A transznemű fiúgyermekek pl. nem fiúként élnek. És ennek hangsúlyt is adnak. Egy 3 éves kisfiú nevet változtatott magának- fiúról lányra. Csak rózsaszín dolgokat akart hordani, babázott stb. Így egyben még ez sem elég a transzneműséghez, de már a gyanú felmerülhet.

Ez a kisfiú azonban ha rajzolt, önmagát lánynak rajzolta. Soha nem nevezte magát fiúnak- miután már tisztában volt a lány és a fiú közötti különbséggel. Tisztában volt vele, teljes meggyőződéssel, hogy ő lány.

Mit tehet a szülő

transznemu4A legjobb, ha elfogadjuk és mindenben támogatjuk a gyermek elképzelését. Ez nem pszichológia- ez a természet „hibája”. Soha nem szabad rákényszerítenünk arra a gyermeket ami nem az, ahol nem önmaga.

A szülők ne fejezzék ki csalódottságukat- a gyermek úgyis elég ilyet fog kapni a környezetétől az élete során sajnos.

Hisz egy szülőnek az a legfontosabb, hogy a gyermekünk boldog lehessen. És azért mert esetleg eltér az átlagtól még nem egy torzszülött, akit vagy el kell rejteni, vagy meg kell tagadtatni vele önmagát.

Hirdetés

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..