endometriozis

Napjaink egyik élen járó meddőséget előidéző betegsége az endometriózis. Sok helyen korunk pestiseként is nevezik- bár ez nem jár halállal és nem is fertőz. Nagyon sok nőnél fordul elő, sokan nem is tudják, hogy szenvednek ebben a betegségben. Hisz maga a betegség ultrahanggal sem mutatható ki.

Hirdetés

endometriozisMaga a betegség addig ismeretlen marad, míg a „beteg” át nem esik egy hastükrözésen. Tehát mindenképpen egy műtét kapcsán derülhet fény a rejtélyes fájdalomra, vagy akár a meddőség okának megállapítására.

Sok nőnél a rendszertelen vérzés – ami nem minden endometriózisban szenvedő nőnél jelentkezik – a fájdalmas, sokszor akár combba, lábba nyilalló fájdalommal járó vérzés már gyanúra adhat okot.

Mi is az endometriózis?

Az endometriózis olyan betegség, melyben a (normális esetben csak a méh belső felszínén található) méhnyálkahártya-szövet a méh üregén kívül is megtalálható (ritka esetben akár az agyban is). A név az „endometrium” szóból származik, amely a méh belső felszínét borító szövet. A méhnyálkahártya minden hónapban a menstruációs ciklus során felépül és leválik. A veszélyt ez okozza, hisz az endometrium bárhol van a testben vérezni fog.

endometriosis_diagAz endometriosis csomók leggyakoribb elhelyezkedése a hasüreg, magába foglalva a petefészkeket, a petevezetéket, a méhet függesztő szalagokat, a hüvely és végbél közötti réteget, a méh külső felszínét és a medence hashártyaborítékát.

Az endometriosis megbetegedés nem rosszindulatú, rákos megbetegedés, hanem egészséges szövetnek nem szokványos helyen való előfordulását jelenti. Az endometriosis csomók a méh nyálkahártyához hasonlóan reagálnak a női hormonokra a menstruációs ciklus során. Minden hónapban hasonlóan felépülnek, és menstruációs vérzés formájában leválnak. Szemben a méh nyálkahártyájával, a méh üregén kívül elhelyezkedő endometriosis szövet számára nincs lehetőség a testüregből való kijutásra. Ennek eredménye belső hasüregi vérzés, a szövettörmelék szétesése majd kijutása a csomóból, a csomót övező területen következményes gyulladással és hegképződéssel.

Kiváltó okai

Konkrét okokat nem ismerünk, és sajnos emiatt gyógyítani sem tudják, csak tapogatóznak az orvosok is.

  • Egy elmélet szerint az endometrium (méhnyálkahártya) sejteket tartalmazó menstruációs vér visszafele áramlik, és a petevezetéken keresztül kijut a hasüregbe, ahol aztán megtapad és növekedésnek indul.
  • Egy másik elmélet szerint a véráram szállít endometriális sejteket a test egyéb területeire.
  • Egy harmadik elmélet szerint genetikai hajlam fokozhatja a betegség kialakulását. Mindezek mellett egy rendellenes, elégtelenül működő immunrendszer szintén segítheti a kórkép kialakulását.
  • Néhány vélemény szerint – mivel a 25-35-ös korosztályban jelentkezik leginkább – a csernobili katasztrófa utóhatására vezethető vissza. Persze ezt sem megerősíteni, sem cáfolni nem lehet.

Kezelés

Sokat változott az évek során a kezelés, azonban biztosat még ma sem tudnak. Régen megoldásnak tekintették a méh eltávolítását. Azonban ez a betegség leggyakrabban a még gyermektelen nőknél jelentkezik, tehát az anyaság még előttük áll, ezért ez a megoldás nem eredményes.

Ma már alkalmaznak mesterséges klimaxot. Ennek a célja az, hogy hónapokig mesterségesen megszűntetik a vérzést, ami az endometriózis fejlődését, terjedését idézi elő. Azonban, ez is csak átmenti megoldás. Hisz ezalatt az idő alatt – érthető módon – gyermek nem foganhat meg, és ha visszaállítják a ciklust, fennáll a veszély a kiújulásra.

Sok esetben az addig normális menstruációs ciklust sem tudják már visszaállítani.

A legemberibb megoldást a terhesség jelenti. Hisz ekkor a nő nem menstruál- ez is egyfajta klimax állapot a vérzést tekintve, tehát az endometriózis nem „fejlődik”. Másrészt pedig a nő közben anyává válik, amire törekszik.

Sajnos az anyaság megvalósulását viszont hátráltatja maga a betegség.

endometriózis

Saját történet

Nekem világ életemben cisztaproblémáim voltak. Sokszor műtöttek- többször sajnos nem is eredményesen- de az orvostudomány is fejlődött már az elmúlt 25 évben. Már fiatal koromban megmondták, hogy a petefészkeim miatt nem lesz egyszerű a gyermekvállalás, sőt volt olyan „emberséges” orvos, aki szó szerint ezt mondta: „ menjek ki az ecserire és vegyek magamnak két új petefészket”. Egy 14 éves lányt azonban még nem foglalkoztat a gyermekvállalás. Bántott a dolog, de nem tört össze. Terveim voltak, iskolába jártam, úgy voltam vele, ha nem lesz gyerekem, akkor nem lesz, na és?

Eltelt 15 év. El is felejtettem már a műtéteket. A hasam sebei is eltűntek már. Mikor eljutottam odáig, hogy gyermeket szeretnék. De nagyon. Az anyaság érzése úgy tört elő, amit soha nem képzeltem volna. A fél karomat odaadtam volna, bármit, hogy anya lehessek. Szinte egy időben, mikor ezt eldöntöttem, egy vérzésem után nem múlt a fájdalom. Már leülni sem tudtam, mert olyan érzésem volt, mintha kést forgatnának a vesémben. Én persze egy jó kis felfázásra gyanakodtam, vagy esetleg vakbélre, szedtem a fájdalomcsillapítót, de végül is bementem a kórházba.

Ekkor vidéken éltem- a műtéteim és a számomra megbízható orvosom Pesten volt. A kórházba érve uh-ra küldtek, ahol a petefészkemben egy hatalmas fekete cisztát találtak. A képet láttam, nem tudtam mire vélni, de sajnos az orvosok sem. Egyre többen gyűltek körém, mindenki csóválta a fejét, de nem tudták mi lehet ez. Azonnal műtétre javasoltak, mondták haza se menjek, nem tudni, ha ez kifakad milyen vérzéssel jár.

Én nem egyeztem bele. Felhívtam a pesti orvosomat, aki belülről többet látott már mint kívülről. Mondta azonnal menjek fel, és ő elvégzi a műtétet. Ez meg is történt.

1 hétig feküdtem a kórházban. Mivel az orvosom másnap külföldre utazott, senki nem mondott nekem semmit, csak annyit, hogy csokicisztám volt és a szövettan szerint endometriózisom van.

Semmit nem tudtam erről. A kórteremben feküdt velem egy fiatal anyuka szintén ezzel a betegséggel. Az ő orvosát hallgattam, mikor a betegét tájékoztatta, mit is kell tenni. Ekkor hallottam először, hogy meddőséget okoz, de ne aggódjon, hiszen neki van már egy gyermeke. Na igen, de nekem nincs!!!

Ezután kiürült a kórterem. Még 3 napig feküdtem benn. Közben két abortáló anyukát fektettek mellém. Nem vagyok sem abortusz párti, sem ellenző. De ott az akkor megviselt. A két anyuka csacsogott, poénkodott, délután túl estek a műtéten, majd mentek haza. Én pedig csak sírtam, hogy más elveteti nekem pedig soha nem is lehet, pedig ez minden vágyam.

Mikor a doktorom visszajött, elmondta, hogy a petefészkemből ki kellett venni egy darabot. Így a jelenlegi állás. Mind a két petefészkem kb. 20-30%ban van meg. Az pedig nem sok, sőt szinte semmi.

Ezután mondták a mesterséges klimaxot. Hogy kell, fontos, mert enélkül ne is álmodjak gyerekről.

Már ismét a kórházban várakoztam, hogy megkapjam az első kezelésemet, mikor jött egy érzés, hogy nem szabad. Sokat olvastam utána. A tökéletes ciklusomat fogom most tönkretenni, és persze a babára esélyem sem lesz. Most kezdtem új munkahelyen. Nekem a klimax minden tünetére számítanom kell- inkontinencia, hangulathullámzás stb. – én ezt nem vállalom be.

Anyukám könyörgött a folyosón, hogy ne tegyem, gyógyuljak meg. Mikor kijött a nővérke, és alpári stílusban közölte, hogy a „kísérleti” szérumra jövő bemehetnek, de egyébként mindenki húzzon haza,mert a doktor úr elfoglalt stb. Ekkor sarkon fordultam és elmentem.

Utána lelkileg megjártam a poklot. Egyedül jártam végig mindent. Meddőségit, kivizsgálásokat, fájdalmat. Orvostól orvosig jártam. Sehol senki nem biztatott. Mellé tudtam, hogy minden hónapban mikor vérezni kezdtek, megvan az esélyem egy új csokicisztára- ami biztos, hogy a petefészkeim végleges elvesztését jelenti.

4 évig figyeltem a testem jelzéseit. Mindent kipróbáltam. Majd a végén jött a lelki áthangolódás. Hosszú folyamat volt. Magamat kezeltem, próbáltam nem görcsösen akarni. Orvoshoz már nem jártam, úgy gondoltam ha egy lélek kiválaszt, hogy az anyukája legyek ebben az életbe, akkor jönni fog.

A sok negatív teszt mellé, minden pozitív ovulációs tesztnél elképzeltem, hogy ez már terhességi teszt.

Majd a kívánságlistámra felírtam, hogy a doktori védésemen már pocakkal szeretnék részt venni. Persze tudtam, hogy ez reménytelen.

Eljött az idő. Én másra sem koncentráltam, csak a doktori védésemre. Az elmúlt 4 év két hete volt, mikor nem gondoltam a babára. Most az elmúlt 25 év tanulását készültem lezárni. A védésem után sokat aludtam, két nappal később nem jött meg a menzeszem. Gondoltam a stressz, most jön ki.

Akik tudtak róla miért küzdök javasolták, hogy csináljak tesztet. Már nem mertem, hisz annyi negatívat láttam, hogy még egyet nem bírtam volna ki. Mégis győzött a kíváncsiságom.

2 nappal a vérzésem várható vérzésem ideje után teszteltem. És ott virított a két csík. Nem hittem el. Remegtem, és sírtam, féltem és össze voltam zavarodva. Felhívtam anyukámat azzal, hogy szia nagymama…de nem értette, és le is rázott a telefonba, mert épp valamit főzött és leégett a gázon. Visszahívtam. Mondtam még egyszer, hogy szia nagymama…De ekkor már sírtam. Végre leesett neki. Ujjongott örömében. Mindjárt nem érdekelte a főzés. Sírt ő is én is. (és igazából, most hogy írom ezeket a sorokat, ismét potyognak a könnyeim).

41 hét múlva a kezemben volt a kisfiam. Az orvosok még a szülés előtt is hüledeztek, hogyan sikerült spontán, endometriózis mellett megfoganni, megtartani.

Végül is tényleg velem volt már a fiam a doktori védésen, úgy ahogy kívántam. Csak még én sem tudtam róla.

A szülésem sem volt épp leányálom a betegség miatt. Erről az alábbi linkeken olvashatsz:

Bálint születése
Az első órák
Az első órák lelki háttere

Ezután vágtam bele a Kisbaba Napló oldalba is. Elsőre azért, hogy lássátok soha nem szabad feladni. Csodák vannak, lehetnek és hinni kell bennük.

 

endometriozis Gabi-39-hetes-terhes-2

endometriozis 5

Bálint születése

 

Endometriózis központok

RÓBERT KÁROLY MAGÁNKLINIKA – endometriózis centrum
Dr. Fülöp István
Meddőségi részlegvezető főorvos
Cím: 1135 Budapest, Lehel út 59., C épület
Telefon: 70/ 377-48-45
e-mail: info@robertklinika.hu, vagy havasi.valeria@robertklinika.hu

SEMMELWEIS EGYETEM
Általános Orvostudományi Kar
I. sz. Szülészeti és Nogyógyászati Klinika
Dr. Szendei György
szülész-nogyógyász, endokrinológus
Cím: 1088 Budapest, Baross utca 27.
Telefon: 459-15-00 / 4278 mellék
Telefax : 266-01-15, 317-61-74
e-mail: szendei@noi1.sote.hu
Rendelés: H-CS – 9-13

SEMMELWEIS EGYETEM
Általános Orvostudományi Kar
II. sz. Szülészeti és Nogyógyászati Klinika
Prof. Dr. Siklosi György
szülész-nogyógyász
Cím: 1082 Budapest, Ülloi út 78/a.
Telefon: 313-78-56 Közp: 210-02-90
Telefax: 333-49-34
e-mail: paulin@noi2.sote.hu

Országos Gyógyintézeti Központ
Szülészeti és Nogyógyászati Osztály
Dr. Fülöp Vilmos
foorvos
Cím: 1135 Budapest Szabolcs u. 33-35.
Telefon: 350-47-60 / 1811 mellék
Telefax: 350-47-38

PÉCSI TUDOMÁNYEGYETEM
Általános Orvostudományi Kar
Szülészeti és Nogyógyászati Klinika
Dr. Drozgyik István
egyetemi adjunktus
Cím: 7624 Pécs, Édesanyák u. 17.
Telefon: 72-536-370, 72-536-000
Telefax: 72-536-372

SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM
Általános Orvostudományi Kar
Szülészeti és Nogyógyászati Klinika
Dr. Keresztúri Attila
Cím: 6725 Szeged, Semmelweis u. 1.
Levelezési cím: 6701 Szeged, Pf.: 427
Telefon: 62-545-757, 62-545-493
Telefax: 62-545-711

DEBRECENI EGYETEM
Orvos és Egészségtudományi Centrum
Szülészeti és Nogyógyászati Klinika
Dr. Fekete István
Cím: 4012 Debrecen, Nagyerdei krt. 98.
Levelezési cím: 4012 Debrecen, Pf.: 37
Telefon: 52-417-171
Telefax: 52-417-171

Forrás: http://www.endometriozis.hu

Hirdetés

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..