Hirdetés

Egy kisbaba nem tud máshogy kommunikálni, kifejezni ha igénye van mással, csak sírással. A tudósok kimutatták, hogy a babasírás kifejezetten olyan hangszínen történik, hogy az elviselhetetlen legyen az anya számára. Tehát vegye fel, nézze meg mi a probléma.

1 éves kor előtt a gyermeki sírás soha nem hisztiből ered. Ilyenkor sok anyuka büszkén állítja, hogy elég volt egy két éjszaka, mikor nem ment be a síró gyermekhez és milyen jó baba lett, mert már nem sír. Igen ez így van. Azonban a jó baba nem azért lett jó baba, mert az igényei megszűntek, egyszerűen csalódott az anyjában, a külvilágban. Tudja, hiába sírok úgysem jön be senki. Így minek. Azt hiszem ez a legrosszabb alap, amit tehetünk a babánkkal szemben.

Tény, hogy napjainkban nagy divat a liberális nevelés. Sok szülő mondja, hogy engem is így neveltek mégis ember lett belőlem. Lehet…Ezt azonban nem kockáztatnám én meg anyaként, hogy a gyermekem a születése után csalódjon bennem. Anya vagyok vállaltam ezt is. Nem csak a rózsaszín cukormázat. Én egy 4 éves gyerek mellett lassan 5 éve nem aludtam éjszaka, de vállalom, vállaltam akkor is ha mellette munka van, és sokszor azt érzem nem bírom tovább. A babánál akkor is a kezdeti időszak a legfontosabb.

De térjünk vissza a sírásra. Azt tudjuk, hogy idegesítő. Hát még akkor, ha már nem tudod mit tegyél, hogy csönd legyen, mert mindent kipróbáltál. A fáradtság a tehetetlenség sok szülőnél – és lehet nem vallod be, de biztos voltak – csúnya gondolatokat eredményezhet. Egy gondolat még nem számít. Általában utána még nekünk lesz lelkiismeret furdalásunk, hogyan is tudtunk ilyet elképzelni- hogy egy jól irányzott dádával, vagy egy hangos kiabálással kellene fáradt idegeinket megnyugtatni…Persze nem tesszük…Többen nem.

Vannak azonban akik igen. Sokszor megrázzák a babát, pedig ez akár halált is okozhat.

A babák nyakizomzata, mint tudjuk, még gyenge ahhoz, hogy stabilan megtartsa a picik testéhez képest igencsak nagyméretű és súlyú fejet. Ezért is van az, hogy a legkisebbek fejét tartani kell, mikor felvesszük őket.

Hiszen a pici agya még képlékeny, és kisebb helyet foglal el a koponyán belül. Egy egy rázásnál az agy a koponyafalnak ütődik, bevérezhet, ami életveszélyes helyzetet okozhat.

Ha tehetetlenségedben, dühödben megrázod a babát, a hirtelen mozdulat hatására az egész agya elmozdul a helyéről és nekiütődik a koponya kemény belső felszínének. Az agy körüli erek elszakadhatnak, komoly vérzések keletkezhetnek, amelyek a zárt koponyán belül nyomást gyakorolnak az agyállományra. De nemcsak az agy sérülhet: ugyanígy bevérzések keletkezhetnek a szem ideghártyáján is, ami akár vakságot is okozhat.

Körülbelül olyan hatással van az egy éven aluli gyerekre a rázás, mint egy frontális ütközés. Ám vannak olyan tünetek, amik rögtön jelentkezhetnek: ilyen lehet a légzészavar vagy akár a légzésleállás, a csecsemő izgatottsága, ingerlékenysége, csillapíthatatlan sírása, a hányás vagy a tudatzavar, esetleg a mozdulatlansága. Súlyos esetben felléphet szívmegállás és bekövetkezhet a halál is. A megrázott csecsemő szindróma egyetlen külső jele általában a koponyában megnövekedett nyomás miatt feszülő kutacs.

Egy kanadai kutatás szerint az egy éven aluli gyerekek esetében ez a leggyakoribb halálok a traumás fejsérülések között, a megrázott babák közül minden ötödik kicsi belehalt a rázásba, de a túlélők több mint fele is idegrendszeri károsodást szenvedett, 65 százalékuk pedig látásában sérült a szem ideghártyájának sérülése miatt.

Ha úgy érzed, hogy nem bírod tovább, mindjárt kiborulsz, megőrülsz, szétfeszít a düh, megbolondulsz, ha még egy percig kell hallgatnod a sírását, gyorsan fordulj meg, és menj el a közeléből! Menj ki a konyhába, szedj ki a szekrényből egy tányért vagy bögrét, és törd össze, zárd magadra a fürdő ajtaját, és sikíts egy hatalmasat, vagy fogj egy nagy halom újságpapírt, és tépd minden dühöddel apró cafatokra! Csapj bele egy szekrényajtóba vagy bokszolj bele a párnába!

Ha van otthon valaki, add át neki a gyereket, és menj el sétálni vagy futni egyet. Kapd elő a kerékpárt és tekerj egyet a környéken. Menj ki egy parkba, ülj le egy padra, és bambuld magad üresre. Vagy hívd fel egy barátnődet, és zokogd el neki az egészet! Kérj segítséget egy rokontól vagy akár attól a szomszédtól, akiben megbízol.

Most sok anyuka elképedve olvassa mindezt, hogy hogyan juthat el idáig egy szülő. Azonban jó tudni, hogy némely játék is ugyanezt a hatást válthatja ki.

Sok baba szereti ha apa a feje fölé dobálja őt, majd elkapja. A szülők elragadtatva nézik, hiszen a baba kacag. De a pici fejében, koponyáján belül ugyanazon folyamatok zajlanak le, mint ha megráznád erősen!!!!!

Hirdetés

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .