Nincs jele, tünete, nincs olyan teszt, amellyel megbízhatóan ki lehetne mutatni – ráadásul úgy tűnik, minden ötödik nő hordozza ezt a baktériumot. Kiemelt figyelmet érdemlő kérdésről van szó, az újszülöttkori halálozások harmadáért ugyanis ez felelős.

Hirdetés

Minden ötödik kismama hordozó

– A terhes asszonyok tizenöt-húsz százaléka hordozza a B csoportú Streptococcus baktériumot úgy, hogy nem is tud róla – állítja dr. Tidrenczel Zsolt, a budapesti MÁV Kórház szülész-nőgyógyásza egy kilencvenes években elvégzett felmérésre hivatkozva. – A hüvelyben közel százötvenféle különböző kórokozó él, hiszen a meleg, nedves, sötét közeg kedvező életteret nyújt nekik. Bár a felnőtt nők szervezetében ez a kórokozó semmilyen panaszt nem okoz, ártalmatlannak azért mégsem nevezhető, hiszen a fertőzöttek között magasabb arányban fordul elő vetélés, koraszülés és idő előtti burokrepedés.

Mi történhet az újszülöttel?

Magyarországon évente kilencvenezer kisbaba születik – és a becslések szerint közel húszezer kismama szervezetében található meg a kórokozó. Ehhez az óriási számhoz képest mégis aránylag kevés, csak közel száz kisbaba betegszik meg miatta valójában. A Streptococcus  már a burokrepedés után eljuthat a kisbaba szervezetébe, ezért a császármetszéssel született babák sem teljesen védettek – ráadásul bizonyos mennyiségű baktérium már a méhlepényen át is a magzatba juthat. A babánál kialakuló megbetegedés kétféle lehet.

– Ha a kisbaba szervezetébe Streptococcus baktérium kerül, hat-tizenkét órával a szülés után heves légzési és keringési zavarok lépnek fel a látszólag egészségesen, időre született, normális súlyú újszülöttnél, és minden negyedik beteg baba a kezelés ellenére belehal a fertőzésbe. Ezért azoknak az anyáknak, akik tudják, hogy hordozzák a baktériumot, nem szabad szülés után közvetlenül hazamenniük! – tanácsolja dr. Sarlai Katalin, a Szent István Kórház neonatológusa.- A Streptococcus-fertőzés másik fajtája két-tizenkét héttel a szülés után fejlődik ki a kisbabánál,súlyos agyhártyagyulladást okozva. Hirtelen láz , nyugtalan, szinte sikító sírás, aluszékonyság, étvágytalanság – ha ezen tünetek bármelyikét észleli a gyermekén, azonnal forduljon orvoshoz, mert minden kezelés nélkül töltött órával egyre nagyobb lesz az agykárosodás veszélye! Azt a tényt, hogy Ön hordozó, mindenképpen említse meg az ügyeleten vagy a gyerekorvosnak, hogy kétséges esetben is azonnal el tudja kezdeni az antibiotikumos kezelést!Sajnos a Streptococcus-fertőzés olyan agresszív, hogy minden második agyhártya-gyulladásos kisbaba napokon belül belehal, és harmaduk kisebb-nagyobb agykárosodást szenved. Ez a későbbiekben talán csak enyhe tanulási nehézségeket okoz, de előfordulhat maradandó tüdőkárosodás, mozgáskorlátozottság vagy szellemi visszamaradottság is!

Mikor kell szűrni?

Magyarországon nem kötelező a terhes nők szűrése, és az orvosok egy része nem is tartja ezt fontosnak, mert nincs olyan módszer, amely megbízhatóan kimutatná, hogy valaki hordozza-e a B típusú Streptococcus baktériumot. A hüvelyváladék ugyanis normális körülmények között is százféle vírust és baktériumot tartalmaz, ezért a kapott eredményt nehéz értelmezni. Ráadásul a Streptococcus mennyisége is ingadozó a szervezetben – így a negatív eredmény sem jelent teljes biztonságot! A sokféle kétely miatt ma rendszerint az orvos dönti el (a kórház gyakorlatának megfelelően), hogy kéri-e ezt a vizsgálatot.Akad olyan intézmény, ahol a terhesség alatt háromszor is elvégzik a Streptococcus-szűrést, de van, ahol egyszer sem. Általában a harminchatodik héten szűrnek, mert ez adja a viszonylag legmegbízhatóbb eredményt. Ha ekkor kap valaki negatív eredményt, szinte biztos lehet abban, hogy a szülés időpontjában nem lesz jelen szervezetében a baktérium.

És ha pozitív?

– A terhesség alatti pozitív teszt birtokában sok szülészorvos azonnal adni kezdi az antibiotikumot, hogy megelőzze a gyerek fertőződését, ám ennek sem százszázalékos az eredménye, mert a baktérium nem irtható ki teljesen az anya szervezetéből – állítja Dr. Pataki Margit, a Tűzoltó Utcai Gyermekklinika infektológus-neonatológusa.- Az amerikai tapasztalatokból az derült ki, hogy a kezelésnél sokkal fontosabb arról megbizonyosodni, hogy az anya valóban hordozó-e. Ha igen, akkor a vajúdás alatt négy-hat óránként intravénás antibiotikumot adnak, amely a méhlepényen keresztül három-négy óra alatt átjut az újszülöttbe is, így jelentős védettségre számíthatunk nála. Jó hír, hogy ezzel a megelőzési módszerrel az elmúlt hét-nyolc évben ötödére sikerült visszaszorítani a Streptococcus-fertőzéses kisbabák számát

!Koraszülötteknél

– A harminchatodik heti szűréssel az a gond, hogy az ennél korábban szülő édesanyákról nem rendelkezünk megbízható információval arról, hogy hordozza-e a baktériumot. Ezért ilyen esetekben automatikusan antibiotikumot adnak a várandós nőnek. Ugyanez a helyzet, ha a burokrepedés után kiderül, hogy szülő nő lázas, bűzös a magzatvíz, tartósan 160 fölött van a gyermek szívfrekvenciája, vagy a szülészorvos bármilyen más, fertőzésre utaló jelet vesz észre. Ilyenkor az antibiotikum sokféle fertőzéstől, többek között a Streptococcustól is megvédi az anyát és bizonyos mértékben a magzatot is.

Hirdetés