szekrekedes

Obstipatio – a széklet több napon keresztül nem ürül, ennek következtében besűrűsödik, kőkeménnyé válhat.

Anyatejes csecsemőben ritka, legtöbbször álszékrekedésről van szó: a csecsemő a salakszegény táplálékot vagy nagyon jól kihasználja vagy éppen csak elég neki a tej. Nem kell beavatkozni, szükségtelen a gyümölcslé vagy a főzelék korai bevezetése .

Idült székrekedés. – 2 fő fajtája van
•Spastikus obstipatió – A bél túlzott összehúzódása
– kerülni kell a rostban dús főzelékek (káposza, kelkáposzta) és gyümölcsök ( alma, körte, aszalt szilva) adását, mert ezek túl erélyes bélmozgást váltanak ki.

•Atoniás obstipatio – a bélmozgások renyhesége okozza a székrekedést
–  fokozni kell a rostdús főzelékek és gyümölcsök adását.

Ajánlott írások: 

Náthás a csecsemő
Most aktuális kérdéssel keresett meg egy anyuka.
A nátha bizony nehéz napokat okoz a szopós kisbabának, hiszen orrlégzését erősen akadályozza az orrnyálkahártya duzzanata és a folyamatosan termelődő váladék. A betegség első napjaiban az éjszakák is súlyos megpróbáltatással járnak. Szája kiszárad,…
Egy kattintás ide a folytatáshoz….
 Őszi-téli meghűlésre
Tanácsok kismamáknak és szoptató anyáknak
A következő hónapokban számítani lehet a vírusos felső légúti betegségek, a nátha és influenza gyakoribb előfordulására. A várandós vagy szoptató anyáknak az enyhe meghűlését komolyan kell venni, és az orvossal egyeztetve szabad gyógyszert szedni! …
Egy kattintás ide a folytatáshoz….

 

 

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .