SzóKiMondóka

Mesekönyv sorozat óvodásoknak interaktív táblácskákkal, és mozgásos mondókákkal

„Kóstoljuk együtt a szavakat, gyönyörködjünk együtt gyermekünkkel a világban, tanuljunk nevetve, játszva, meséljünk, énekeljünk önfeledten. Csak így érdemes! Ebben segít nektek a SzóKiMondóka.” (Dr. Kádár Annamária)

Hirdetés

A SzóKiMondóka legújabb 5 részes testrészekről szóló mesesorozata tanulságos, kedves meséken keresztül mutatja be az óvodáskorú gyerekeknek a testrészeiket, amelyekkel érzékelik és felfedezik a körülöttük lévő világot. A történetek főszereplője a SzóKiMondóka főhőse Móna, de ebben a sorozatban a kalandokhoz ezúttal már csatlakozik kisöccse Marci is.

Az első kötet, a Láb és kéz után most pedig itt a folytatás a Szem és száj!

Szem és száj, e két testrész szerepéről szól a könyv, amelyben versek, dalok, mondókák, illetve a történetre visszakérdező interaktív táblácskák tűzdelik a történeteket.

Mit kell tudni a SzóKiMondóka mesekönyvekről? Miben mások, mint a többi mesekönyv?

SzóKiMondóka tördelés, kiemelt szavak         

SzóKiMondóka mesekönyvei az ölbéli közös olvasást szorgalmazzák, így tud leginkább érvényesülni az a különleges tördelés, ahogyan a mesekönyvek készülnek. Az oldalakon a szöveg és az illusztráció nem válik el egymástól, mint a legtöbb mesekönyvben, ahol a gyermekek szeme a képeket nézi, míg a szülő a szöveget olvassa. A kiemelt szavak és illusztrált jelentésük egymás mellett helyezkednek el. Így idővel, a gyermekek is tudják mondani a kép alapján a mesében soron következő szót, ezáltal megértik az olvasás logikáját. Közben szemük a kiemelt szóalakokat is megfigyeli, miáltal fejlődik vizuális memóriájuk, az írott szövegből egyre több részletet vesznek észre, megfigyelik a hasonlóságokat, különbségeket. 

Cél ezzel az, hogy a kicsik érdeklődését felkeltsék a szavak iránt, és természetes módon elégítsék ki kíváncsiságukat. Ezáltal a gyermekek készülnek az olvasásra, annak egyes részleteit megfigyelik, megértik. A rendhagyó tördelés tehát az olvasóvá nevelő módszertanuk fontos része.  

Zeneiség a könyvekben

A mondókáknak nagyon nagy szerepe van a beszédfejlődés során. Remekül közvetítik a nyelv ritmusát, kiemelik a rímelő szavakat, a szavak jelentéstartalmát. Ezért a SzóKiMondóka mesekönyveiben a mese fonalába több helyen  is mondókák tűzdelik a történetet. Néhol SzóKiMondókás átirattal úgy, hogy egy pluszt hozzátegyen a mese mondanivalójához (pl. Süti-süti pogácsát, apának, anyának, Marcinak, Mónának – arra indítva ezzel az olvasót, hogy akár saját családtagjainak nevét tegyék bele az ismert dalba.) Ezeket a mondókákat legtöbb helyen Móna mondja, így a gyerekek vele együtt mondhatják a mondókát, vagy őt utánozva maguk is kereshetnek rímelő szavakat, verseket kovácsolhatnak.

Népdalok is belekerültek a mesékbe, amelyek szerepe a fentiek mellett a zeneiség erősítése, a zenei nevelés és tartalmas közös pillanatok megteremtése a közös éneklések során. A szülő éneke nagy ajándék a gyermek számára és a mesék végén található kották pedig segítenek a dalok eléneklésében. 

Testrészek mesesorozat első kötetébe, a Láb és kéz című mesekönyvbe egy saját vidám versike is belekerült a történetbe. Ebben a versben hangutánzó szavakkal tudjuk bemutatni a gyerekeknek, hogy milyen hangot adnak ki az egyes cipők az utcán lépegetve. Így ez a vers tökéletesen alkalmas arra, hogy közösen eljátsszuk, és demonstráljuk a hangokat a cipőkkel, a hangunkkal, és mozgásunkkal is az adott cipőhöz illő módon dobbantva a földön. A mesében szereplő “bulit” így magunk is megvalósíthatjuk a nappaliban, vagy a folyosón a cipős szekrény előtt. Igazi közös bolondozás, ami kilép a könyv lapjairól, és a szavakkal való játékot közös, családi élménnyé teszi. 

Interaktív táblácskák

A mesékbe kis interaktív táblácskákat találunk, amelyek alkalmat adnak a mesében szereplő események feldolgozására, a történtek megbeszélésére. A kérdéseket átgondolva, megválaszolva a gyerekek számára személyes élménnyé válik a közös olvasás.

Főhősök – kistestvérek, nagy testvérek szerepe

Móna, a főhős is játszik a szavakkal. Amint egy problémán elgondolkodik, már előáll egy kétsoros versikével az aktuális helyzetről. Ezzel a gyerekeket is arra sarkallja, hogy maguk is álljanak neki rímeket keresni, faragni.

Móna másik jó tulajdonsága, hogy szereti tanítani a kisöccsét. Minden szülő nagy álma, hogy gyermekei együtt játszanak, egymást tanítsák. Erre a nagy testvérekben van is hajlam, – amit a meséink igyekeznek erősíteni, és amely természetes is valahol -, hogy a nagyobb, tanítsa a kisebbet. A kisebb testvérek pedig mindenben nagy testvérüket igyekeznek utánozni. 

Ha tetszett, amit olvastál további információt találsz a www.szokimondoka.hu oldalon, a SzóKiMondóka Facebook oldalán, a www.szokimondoka.hu/blog-on vagy pedig megnézhetitek a SzóKiMondóka videókat az alábbi csatornán: SzóKiMondóka Youtube

Hirdetés