Szoptatott babának is kell a folyadékNagyon sokan, akik csak szoptatják a babájukat nem adnak az anyatej mellé semmi más folyadékot a babáknak. Pedig erre nekik is szükségük van, nem csak a tápszeres babáknak. A nagy nyári hőségben pedig különlegesen fontos a folyadék bevitel.

Hirdetés

Ha hagyod állni az anyatejet láthatod, hogy ha leülepszik három részre osztódik. Lefelé haladva egyre sűrűbbek a rétegek.

 

A felső rész a sovány tejhez hasonlít, a középső részben sok a fehérje, az alsó rész pedig zsíros (erről többet olvashatsz itt).

Tehát az anyatej olyan, mint nekünk egy három fogásos ebéd. Igaz, hogy van benne leves, ettől függetlenül szükségünk van folyadékra is mellé.

Nincs máshogy ezzel a baba sem. Az anyatej számára az étel, neki is kell a folyadék, melyet vízzel vagy teával pótolhatunk már az első hetektől kezdve.

Hirdetés

7 HOZZÁSZÓLÁS

 1. Nekem most 3 hónapos a legkissebb babám és csak anyatejes mint a testvérei. Ö is jól van mint ahogy a többiek is jól voltak viz és tea nélkül. Nekünk ez igy volt jó és lesz is, mig nem kezdjük a hozzátáplálást. Én ugy tudom hogy a zsir fent marad a viz tetején. Akkor hogy lehet az alján a zsirosabb réteg a lefejt anyatejes?

 2. Egyetértek Dr.Zeller Zsófiával. Németországban élek, s a védőnöm szinte szóról szóra ezt mondta (persze németül).

 3. Az igény szerint szoptatott babák maguk tudják szabályozni az elfogyasztott tej mennyisége alapján, hogy a szomjukat, vagy az éhségüket akarják csillapítani. A gyakran mellre kéretszkedő és csak rövid ideig szopizó baba a szomját csillapítja, ( vagy valami bánata van, mint pl. a szeparációs szorongás, fogzás). Ilyenkor a tej “eleje”, azaz a hígabb, vizesebb rész jut nekik. A mélyeket “szívó”, nagyokat kortyoló baba hozzájut a “hátsó”, zsírosabb, tápláló tejhez is, de ehhez hosszú idő keresztül mellen kell lenniük.
  A természet gondoskodott arról, hogy az anya képes legyen a baba minden igényét kielégíteni, de ehhez hagyni kell, hogy a csecsemők a saját ösztöneik szerint cselekedjenek, lehetővé téve nekik annyi szopási alkalmat, amennyit csak kívánnak, olyan gyakran és hosszan, ahogy ők érzik.

 4. Nem időre szoptattam , hanem akkor mikor kérte a lányom. Ha fél óra mulva megint éhes volt kapott cicit ! De volt h 5 órát nem !
  De! Ugyan januári baba volt én fontosnak tartottam a folyadékot , teát , gyümölcslevet.. Ivottis rendesen. Mivel úgy voltam vele , mi se tudunk pl. Levesen élni , hiába van folyadékból , inni kell…..

 5. A gyerekorvosom meg a piacon vette a diplomáját…. 5 hós csak cicis babám köszöni, jól van! Nagy melegben sűrűbben kap cicit, a kiszáradás közelében se volt soha… A tea egyenes út a cukor/édes-függőséghez, hisz kevés anya hiszi el, hogy az jó anélkül is a babának…. A víz ok, de minek, ha nem kell?
  Persze, ha valaki időre szoptat (“már pedig most már csak 4 óránként kapsz cicit”) az megint más, nem ártana erre is kitérni, azaz hogy más egy időre szoptatott és más egy igény szerint szoptatott baba szükséglete….

 6. Én sem adtam mást picurnak, csak anyatejet. Júliusi baba, és augusztusban nagy hőségek voltak napokon át, de ha rá is kínáltam – úgy emlékszem igen – akkor is elutasította a vizet. 5-6 hónapos koráig csak és kizárólag szopizott. Dédi rágta is a fülem, hogy “demiértnem adsz annak a gyereknek ilyen-olyan teát, merthogy annak idején ők bezzeg már az újszülöttnek is adták”. Hát én nem. A gyerek köszöni szépen jól van. Szerintem nem csinálnám másként…

 7. Én nem adtam a kislányomnak tejcsi mellé folyadékot, ha szomjas volt, akkor is ott volt a cici, ami kimerült 5 perc szopizásból. Óramű pontosan abbahagyta 5 perc után.
  Utólag visszagondolva, lehet, hogy másképp csinálnám, de igazából nem tudom. Mindenki mást mond, nehéz eldönteni, hogy mi a jó.
  Ami biztos, hogy kb. olyan 3 hónapos koráig nem teáztatnám, akkor szerintem még bőven elég nekik a tejcsi. Persze más a tápszeres babáknál, ott tényleg szükséges a folyadék.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .