Napjainkban, ha tudjuk szoptatni a gyermekünket, – főként, ha hosszú ideig – tartsuk nagyon szerencsésnek magunkat. Ez nem tévedés, manapság egyre többen küzdenek azzal, hogy nincs tejük. Ennek oka sokszor a terhesség alatti stressz (ezért is jó ha tehetjük, akkor a stresszes munkát a terhesség vége felé adjuk fel és pihenjünk), a kitolódott terhességi kor és a sok-sok manapság előforduló női betegség és persze van benne örökletes tényező is.

Hirdetés

cumiSzoptatás mellett kevesen alkalmaznak cumit. Az anyák inkább ha a picit meg szeretnék nyugtatni, mellre teszik. Ezzel sok ember nem ért egyet, hisz ilyenkor a Baba a mellhez szokik, egyfajta pótszert lát benne, nem az „élelem forrását”. Azonban egy anyának nincs is szebb dolog, mikor a Kincse a mellén alszik.

A cumi tulajdonképpen ezt pótolja. Azonban a sosem szoptatott anyák gyermekei is rákapnak a cumira. Hisz megnyugtató maga a szopóreflex, a szopás.

A kisbaba szinte első dolga, amint túl van a külvilág „csekély” megismerésén, a saját testét felfedezni. Elsőként a kezeit fogja tanulmányozni – hisz az van a legelérhetőbb távolságban -, ezeket előbb utóbb a szájába is veszi. A baba ilyen módon ismerkedik még. Mindent a szájába vesz. Tehát a keze kézenfekvő dolog lesz számára, hogy szopogassa. Ha nincs cumi, előbb utóbb a keze fogja pótolni. Vita tárgya ma is, hogy melyik a jobb megoldás, hisz a babát a cumiról könnyebb leszoktatni, mint egy olyan dologról, ami a testének a része. Persze azt ne felejtsük el, hogy a kezét a cumi mellett is rágni fogja. 🙂

Szerintem az arany középút a legjobb. Amíg a kicsi nem igényli a cumit, mert anélkül meg tudjuk nyugtatni, el tudjuk altatni, addig ne is erőszakoljuk rá. (Vannak anyukák, nagymamák, akik csak azért is betuszkolják a pici szájába a cumit, ha ő nem akarja, majd ha végre elfogadja, nagyon elégedettek.)

Nekem a kisfiam nem igényelte a cumit. Sajnos én is azok táborát gyarapítom, akik sosem érezték milyen a szoptatás öröme, mert hiába vetettem be minden praktikát egy csepp tejem nem volt. (Ennek azonban okai is voltak, de ez már egy másik cikk ) 4 hónapos kora után kapta az első cumiját, mikor belázasodott egy oltástól. Mellé mi is lebetegedtünk. Tehát valljuk be őszintén, az anyai kényelem hozta elő nálunk a cumi kérdést.

Milyen cumit válasszunk?

Már rengeteg fajta, mintájú, alakú cumit lehet kapni. Sőt a barátoktól is fogunk sokat ajándékba kapni, mikor megszületett a pici. Azonban mi mindig azt nézzük, hogy mit is szeret a baba. Ha szoptatunk, akkor ne restelljük, nézzük meg a boltban azt a fajtát, ami a legjobban hasonlít a bimbónkhoz. Hisz ez is más és más. A baba más milyet nem fog elfogadni, legyen az akár milyen márka. Mi vagyunk az etalon. Nem a gyártó cég.

cumi

Ha nem szoptattunk, akkor ugye cumisüveg van. Annak a végén szintén van egy „cumi”. Ezt már úgyis előre megvettük és a kórházban is velünk lesz. Ezekből szintén érdemes elsőre több fajtát is venni. Mert a baba egy fajtát fog választani, ami neki a legjobb, de azt majd ő dönti el, hogy melyiket. (én is megjártam így a kórházban – akkor még úgy indultam, hogy majd csak megjön a tej – egyféle cumisüveget vittem. A kórházi tartózkodás 3 napján a picit bent nem etetik, hisz vagy van tejed, vagy azt mondják 3 napi tartaléka van a babának, aztán úgyis hazamész és csináld ahogy akarod. „Tisztelet a kivételnek”. Az az egy cumi amit vittem nem felelt meg a fiamnak – azóta sem – így a kórházi dudlit kellett neki adni. Mert cukros vizet azt kaphat.

Ha a baba megtalálta a neki megfelelő cuclit, akkor olyan márkájú cumit kell válasszunk, mert azt fogja elfogadni. Az lesz neki az etalon, mint a szoptatásnál a mellünk. (Később persze majd változhat ez, de amíg pici addig nem.)

Leszoktatás

Erre többféle praktika is van. Biztos köztetek is van aki már túl van ezen a koron. Itt én két példát hoznék fel. Az egyik az enyém.

Én magam karácsonyi baba voltam – jó régen 🙂 – és persze cumim is volt. Nekem kb. 6 éves koromig mindig jött a Mikulás. Egy rokon öltözött be, rendes szerelésbe, nagy zsákkal stb. Ez is egy ilyen Mikuláskor történt. Azt hiszem két éves voltam. Jött megint, ahogy mindig. Persze az én számban lógott a cumi. Amikor a Mikulás elém állt és azt mondta, hogy ha én odaadom neki a cumim, akkor ő ad nekem cserébe rágógumit. Persze kicsit hezitáltam, de végül is érdekelt az új dolog, amiről elmondták, hogy ez már komoly nagy lánynak való és nem szabad lenyelni csak rágni stb. És cseréltünk. Persze anyukámnak mondták, hogy higgye el majd éjjel, na majd fogok ordítani utána, de nem.

Erre ellenpélda egy ismerős, aki megelégelte a cumit és fogta, elvette és bedobta a kályhába. Majd este ott két gyerek is üvöltött a cumiért és este kellett kikormozni és fertőtleníteni az összes cumit.

A másik tipp hasonló a Mikuláshoz. Egy mesét kerítünk köré, mint a fogtündérhez külföldön. Mondjuk meg a babának, hogy ő már nagy, viszont nagyon sok kisbaba van a világon, akiknek szüksége lenne erre a cumira. Vegyünk egy nagyméretű borítékot. Címezzük meg nagyon szépen, színesen, annak a Tündérnek, aki elviszi a többi kisbabának a cumit. És persze beszéljük meg gyermekünkkel, hogy milyen nagy dolog is ez. Várjuk meg míg ő rakja a borítékba és ő szánja rá magát. Majd menjünk egy postaládához – vagy a kertünk végében álló saját postánkhoz, ez mindegy – és hagyjuk ő dobja bele a levelet.

Másnapra akár a lakásban, ha kert van akkor oda ahol bedobtuk, díszítsük fel. Szórjunk szét konfettit, akár lufikat is fújhatunk, tollakat tegyünk le, hogy nézd itt járt a Tündér. És persze kapjon cserébe valamit, ami már nagyfiúnak/lánynak való. Játékot, kiskatonákat, babát, plüssállatot, amit a gyermek szeret. És persze mondjuk el mennyire büszkék vagyunk rá és most valahol egy kisbaba nagyon örül neki…

A lényeg, hogy a gyerek akarja odaadni, a saját döntése legyen. Ráerőszakolva nem megyünk majd sokra vele. Azonban ha Ő tesz ezért valamit, persze nagyon büszkék vagyunk rá, akkor ő is tudni fogja, hogy valami nagy dolgot tett, ő már nagylány/nagyfiú stb. Így tovább tud lépni.

Hirdetés

4 HOZZÁSZÓLÁS

  1. A cuminak nincs feltétlenül köze az ujjszopáshoz! Az én gyerekeim csak elalváshoz használták a cumit. A fiam 19 hónapos korában játék közben úgy eldobta, hogy nem találtuk meg a lakásban. Este, mikor kereste, elmondtuk neki, hogy ő dobta el, ezért nincs. Volt egy nyugtalan éjszakája, aztán megbékélt a dologgal. Hiszen ő dobta el! 😉 Ellenben egy ismerősöm gyereke soha nem kapott cumit, ő rászokott az ujjszopásra, és még 10 éves korában is szopta a hüvelykujját, ha izgult felelések előtt. Az ujját meg nem vehetjük el tőle. Szóval mindenre van példa és ellenpélda! ezek nagyon személyes dolgok. Senki nem tudja megmondani a tutit!

  2. Igazad van, a lányom nem is vette el a cumit (habár próbálkoztunk), az újját is csak az első pár hónapban cumizta, most 7 hónaposan rágja az újját mert jönnek a fogai. Még mindig szoptatom, megnyugtatni meg öleléssel és dajkálással szokom.

  3. Szerintem ra sem kell szoktatni. Szerintem sokkal inkabb lesz ujsszopos egy cumis gyerek, aki megszokja hogy mindig szopogat valamit, mint egy nem cumizos baba, aki csak akkor szopogat valamit ha epp szopizik. Szerintem a cumi egy atveres a baba szamara, ami max a szulonek kenyelmes, betomi vele a gyerek szajat es csend van.
    Az en kisbabam soha nem cimizott, es nem is lett ujjszopos. 18 honapos, 11 honapos koraig cicizett.

  4. Én azt szeretném kérdezni, hogy mikor érdemes leszoktatni? Kisfiam 14 hónapos lesz pár nap múlva és foglalkoztat a leszoktatás kérdése! Szeretném a legmegfelelőbb időben, legjobb módon leszoktatni 🙂

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..