A szülés utáni depresszió az anyánál közvetlenül a szülés után, vagy nem sokkal azt követően jelentkező depresszió. Nem összekeverendő a baby blues-zal, azaz a gyermekágyi szomorúsággal, amely a nők 50-80 százalékánál kialakul, viszont pár napnál nem tart tovább. Utóbbi nem szülés utáni depresszió, viszont figyelmeztető előjele lehet annak a hosszan tartó hangulatzavarnak, amelyet a szülés, illetve a gyermekvállalás provokál.

Hirdetés

A betegség kialakulását a laikusok gyakran a hormonváltozásra fogják. Háttérben valóban állhat ez is, hiszen a hormonváltozások személyiségváltozást, pontosabban a személyiség tulajdonságainak változását is okozhatják. Viszont ahhoz, hogy szülés utáni depresszió kialakulhasson, nem elég a hormonváltozás, mindenképp depresszív háttérre, hajlamra van szükség.

A szülés utáni depressziónak konkrét előjelei általában nincsenek, szülés előtt nem lehet megmondani, hogy valaki érintett lesz-e vagy sem. Egyedül azt lehet észrevenni, hogy a kismama szorongó-e vagy sem. Ám ebből messzemenő következtetést levonni nem lehet. A pszichés zavar jellemzően hamar, a szülés után közvetlenül, illetve pár napon belül jelentkezik. A nőgyászoknak már feltűnhet, hogy a kismama a kórházban sem fordul könnyen a gyerek felé, nem akarja etetni vagy sír, szorong és fél, alvászavarral küzd, sokszor maga sem akar enni. Ezek a tünetek megegyeznek az általános depresszióéval, a különbség csak annyi, hogy közvetlenül szülés után jelentkeznek, akkor, amikor az anyuja az új helyzettől elkezd félni, attól tart, hogy annak nem tud megfelelni. Azaz ez esetben ismert a depressziót kiváltó tényező.

A szülés utáni depressziót a jól szituált anyukák gyakran azzal kompenzálják, hogy gyereküket elkezdik “mechanikusan ellátni”. Ugyanakkor látványos, hogy nem fordulnak oda hozzá, hogy kiürülnek, hogy mozdulataikban nincs szeretet.

A probléma akár három évig is elhúzódhat, illetve addig, amíg az anyuka a babával otthon van. Ekkor bezártságérzés alakulhat ki, az anya csak a gyerekét érezheti egyetlen társának, azt gondolhatja, a helyzet soha nem fog változni, babájáról folyamatosan gondoskodnia kell. Ez a végleletes felelősségérzés vezethet szorongáshoz is, nem csak kiüresedéshez.

A szülés utáni depresszió kezelése

A kezelés pszichoterápia, illetve lehet gyógyszeres terápia is, lévén vannak olyan gyógyszerek, elsősorban antidepresszánsok, amelyek szoptatás mellett is szedhetők. Azt persze tudni kell, hogy a szülés utáni depresszióban általában már nem beszélünk szoptatásról, mert az anyák teje a depresszió miatt elapad.

Gyors segítségként a pszichoterápia mellett szükség lehet viselkedésterápiára is. Utóbbi olyan kognitív terápia is, amelynél az anyukákat megtanítják arra, hogyan viselkedjenek. Persze a probléma mélyebb feltárására ezt követően is szükség van, orvosolni kell azt, ami a hátterében meghúzódik.

A szülés utáni depresszió gyógyulási esélyei

A szülés utáni depressziót meg lehet gyógyítani, bár előfordulhat, hogy depressziós hajlam esetén a betegség nem szűnik meg, csak tünetmentessé válik. Kezeléséhez minimum három-négy havi pszichoterápiára van szükség, de van, hogy évekig elhúzódik a gyógyulás.

Hirdetés