Megtörténhet bárkivel, hogy bármennyire is szeretné anyatejjel táplálni a babáját, mégsem tudja. Ez megesett már velem is a császármetszés után, rá egy nap múlva hozták is a kislányomat, akit a karomba raktak, de nem volt egy csöpp tejem sem, de nem adtam föl!

Az intenzív osztályról kikerülve a kórteremben várakoztam a kislányomra, a harántirányba lévő heg nagy fájdalmaim ellenére is. Ez sokkal nagyobb vágás, mint a mai szokásos császármetszési heg, amit már rég betiltottak. Csak sürgősségi császár esetén alkalmazzák. Így semmi remény nem volt, hogy anyatejem legyen, mégis ugyanúgy szoptattam és gondoztam az újszülöttet. Abban reménykedtem, hátha beindul a tejem. Eleinte nehéz volt, hisz cumisüvegből adtak neki enni, de egy trükk segítségével a reflex automatikusan visszaállt. Az arcához és a szájához a mutatóujjammal le-fel kisebb mozdulatokkal megbirizgáltam. Pár nap elteltével pár csepp anyatejem lett és az ötödik napon már elegendő volt a tejem, így nyugodt szívvel hazamehettem a kórházból.

Nagyon odafigyeltem, hogy elegendő legyen az anyatej, gyakran voltam szomjas is emiatt. Eltelt három hónap és azt az utasítást kaptam a gyermekorvostól és ismerősöktől, hogy elkezdhetem a hozzátáplálást. Ezt azonban én nem akartam, hisz elég tejem volt ahhoz, hogy jóllakjon a gyermekem.  Így nem kezdtem el, hanem csak fél éves korától és nem bántam meg.

Mivel a másik két lányom már iskolába járt gyakran hazahozták a betegségeket, de egyszer sem kapta el fél éves koráig, kis duci volt. Azonban fél éves korától nem védte meg az anyatej csak mérsékelte a tüneteket, bárhogy is szerettem volna védeni a sok vitamin, immunerősítő, ellenére is gyakran kerültünk kórházban. Szerencsére ez csak kétéves koráig tartott. A kislányom három és fél éves koráig anyatejet kapott, számomra nagyon nehéz volt leszoktatni.  Lassan, aprólékosan.

Viszont a kritikus napokra még mindig ott volt az anyatej, így el tudtuk kerülni, hogy a betegségek miatt kiszáradjon.

Amikor végre túlléptünk a betegségek korszakán, úgy döntöttem végleg elválasztom. Így már az édesapja is besegíthetett az etetésbe, míg én egy picit tudtam pihenni. Úgy gondolom, hogy az anyatejes táplálás, sokkal előnyösebb, mint a mesterséges táplálás. Persze nem minden esetben megoldható, de nekünk végül is sikerült.  

Ráadásul bármilyen testhelyzet, testtartás, amely az anyának és a babának is kényelmes, az jó szoptatási helyzet. Ezeket azonban célszerű változtatni, mely segít megelőzni az érzékenységet.

Persze nagyon fontos a higiéniai szabályok betartása a fertőzések elkerülése miatt.

Szóval, ha nem is sikerül, fel a fejjel, vannak anyatej-kiegészítő tápszerek, amik remek anyatej helyettesítők. Ne csüggedj, így is remek édesanya vagy!