A kismama számára a “dúla” kifejezés már nem ismeretlen fogalom.
.
logo3A görög eredetű doula (ejtsd: dúla) szó jelentése asszonytársi segítő, illetve szolgálat.
 
Asszonytársi segítő helyett a szüléskísérő megnevezést is szokták használni.
A “Dúla” feladatköre rendkívül különleges: olyan nők, asszonyok válhatnak dúlává, akik már átélték a szülés élményét vagy készülnek a szülésre. Hatalmas empatikus készségük alkalmassá teszi őket, hogy másoknak is segítsenek a vajúdáskor és a gyermekágyas időszakban.
.

Régebben, amikor még nem intézményesítették a szülést, az egy helyen élő asszonyok segítettek egymásnak a vajúdáskor. Ezek az asszonyok lehettek tapasztalt barátnők vagy rokonok, akik a vajúdás pillanatait együtt élték át a szülő nővel, támogató jelenlétükkel biztonságot és bátorítást adtak.

 
Az elmúlt évtizedekben Amerikában és Európában megnőtt a nők igénye az iránt, hogy a szülésüknél ne csak a szakdolgozók, kórházi személyzet vegyen részt. Egyre az igény az apás-szülésre, mert szükség van a személyes törődésre, amit a kórházak nem mindig, legalábbis nem megfelelő mértékben tudnak biztosítani. Kutatások felmérései bizonyították, hogy azoknál a szüléseknél, ahol jelen volt szüléskísérő dúla, jelentősen csökkentek a kockázati tényezők.
 
A várandósság időszakában a választott dúla, a szüléskísérő legjobb tudása szerint információkkal látja el a mamát, a találkozások gyakoriságát közösen alakítják ki, ilyenkor kezdődik meg gyakorlatilag az „együtt készülés” a szülésre.

 

Tovább olvasható a cikk a linkre klikkelve  >>>   Megtudhatod, hogy a vajúdás és szülés folyamatába mikor kapcsolódik be a dúla és meddig marad a kismamával, valamint azt is, hogyan segíti a kismamát a vajúdás folyamatában.

banner3

Kedves Kismamák!

Szülésfelkészítés – tanácsadásra a várandósságod 34. hetétől jelentkezhetsz. A további időpontokat személyesen beszéljük meg. 
A tanácsadás 10 óra (5 x 2 órában), heti 1 illetve 2 alkalommal a TS3 hangszerveren esetleg Skype-on. 
Minden részvevő e-mail-ben megkapja a személyre szabott tanácsadás jegyzetét, valamint a “Szülésre felkészítő meditáció”-s hanganyagot, a betöltött 35. terhességi után.
További információ>>>>

 

Elérhetőségeim:
Web: http://zsuzsa-dula.hu
Tanácsadás: – előzetes megbeszélés alapján
Skype: zsuzsadula
Dúla Hírfolyam: http://www.zsuzsa-dula.hu/fb-dula-hirfolyam/

Megjegyzés:
A dúla kompetenciáin belüli kérdésekre szívesen válaszolok. Amennyiben úgy ítélem meg, hogy a kérdés megválaszolása a szakterületemen kívül esik, a kérdezőt szakemberhez fogom irányítani!

 

Előző cikkŐssejtek
Következő cikkVédjük meg gyermekünket a balesetektől!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .