Az emberek többsége azért alapít családot, mert biztonságot és szeretetet szeretne adni és kapni is. A család pedig olyan zárt közösség, aminek nincs párja a világon.

Sokan ennek ellenére a családot gyermek nélkül képzelik el, és ebben nincsen semmi rossz. Valóban vannak olyan nők és férfiak, akik nem érzik magukban azt, hogy képesek lennének gyermeket vállalni, nevelni és esetleg szeretni is.

Vannak azonban olyanok is, akik mindezek ellenére vállalják a gyermeket. Majd pedig büszkén posztolják a közös képeket, amiktől sok szülő hátán is feláll a szőr. Ők pedig nem értik, mit csinálnak rosszul. Persze mindenki máshogy nevel, mindenkinek más a tűréshatára, de azért valóban létezik egy pont, ami után már életveszélyes játékká fajulhat a gyereknevelés.

A szülő feladata ugyanis nem csupán annyi, hogy kielégíti a gyermek alapszükségleteit, ételt ad neki, ruházza és persze tetőt visz a feje felé. Az anyaság és a szülőség ennél sokkal több és összetettebb.

Ez is érdekelhet!

A rossz szülő pedig nem az, amit szinte minden nap érzel – jó szülőként – hiszen a jó szülő sosincs megelégedve saját magával. De attól még nem leszel rossz, ha a gyermekednek nem adod oda azt a bizonyos csokit, vagy a második fagyit és ő sírni kezd. Az anyaság által kell megtanítanod a gyermekednek a felelősséget, a biztonságot, az értékrendet stb. Hiszen te is azt szeretnéd, hogy egészséges, jól nevelt és sikeres felnőtt váljon belőle.

A rossz szülő – egy amerikai közvéleménykutatás szerint – az a személy, ahol a gyermek nem kívánt terhet jelent. Ezt pedig a szülők szinte minden cselekvésükkel ki is mutatják. Ebbe pedig beletartozik a lelki és fizikai bántalmazás is és persze a veszélyeztetés.

Íme a közvéleménykutatás eredménye, ami szerint rossz szülő az:

  • Jobban érdekel az esti műsor vagy a buli, mint az, hogy kész van e a gyerek házi feladata
  • Aki milliós – vagy hazai viszonylatban márkás – ruhákat hord, miközben a gyereke szakadt ruhában, lyukas zokniban, koszos pólóban mászkál
  • A nagyobb testvér neveli a kisebbet
  • Tündérinek találja, ha a gyerek káromkodik vagy káros dolgokat tesz – cigarettázik
  • Hagyja, hogy beleigyon a nagyok italába, sőt erre még fel is szólítja
  • Megígér valamit a gyerekének, de még csak meg sem próbálja teljesíteni
  • Csak a gyerek után járó anyagiak érdeklik
  • Az agresszív gyereket még támogatja is és további agresszióra buzdítja
Előző cikkAmikor etetés közben is aludni szeretne a baba
Következő cikkHazaküldték a kórházból, megszült a liftben