A terhesség hatodik hetében már kezd az ember a tudatosság felé fordulni. Elolvassa az összes egészséges életmóddal kapcsolatos könyvet, oldalt, füzetet és persze a sok sok jó tanácsot is meg kell hallgatni. Ilyenkor elmondják, hogy mit nem szabad enni, mert a baba „beteg” lesz és jön a rengeteg riogatás a sok halat eszel ráncos lesz a gyerek és egyéb nyalánkságok. Szegény újdonsült kismama szinte azt sem tudja hova kapjon, nem mer már a nap végére semmit enni, mert ettől bálnára hízom, attól a gyereknek lesz baja, de ha nem eszem, akkor a babának ártok.. ja és el ne felejtsem a napi szokásos hányásokat vagy csak hányingert ami mellett a királyi lakomát is inkább lemondanám.

Hirdetés

Nem baj ha a kismama ilyenkor nem kívánja az ételt. Az első trimeszterben még fogyás is előfordulhat. Aki eddig is követte a maga étrendjét, bátran eheti továbbra is, hisz a szervezete is ezt szokta meg. Értem ezalatt a tudatos vegetáriánusokat. Bár ha húsevők vagyunk ne most vágjunk ebbe az életmódba bele.

Persze vannak valóban tiltott étkek, ami veszélyt jelent(het)nek:

  • Nyers húsból készült ételek (ki lehet bírni tatár bifsteak nélkül 9 hónapot)
  • Tartósított élelmiszerek, mint a levespor, konzerv (ezek baba nélkül sem egészségesek)
  • Cukros vagy adalékanyagos élelmiszerek
  • Koffeint tartalmazó italok, ételek
  • Nem pasztörizált tejtermékek ( lágy sajtok), mert ezekben lisztéria baktérium lehet, mely áthatol a méhlepényen.

Igazából azonban, ha valamit megkívánsz azt nyugodtan egyed, hisz a baba szólni fog, ha valami nem tetszik. (Nekem szólt :)). A tudósok különben is kutatással már bizonyították, hogy a kismama automatikusan olyan ételeket kíván és választ (ha megteheti), ami a baba egészségét szolgálja.

Én ezt nem cáfolom, bár jelen esetben úgy fog tűnni. A hatodik héten egészség szempontjából én nem nyernék díjat. Rám tört a gyorsétel láz. Soha nem ettem ilyeneket csak egy évben egyszer. Most pedig már az illattól megőrültem (ami azelőtt és a terhességem után sem esett jól). Mindegy volt, hogy milyen McDonalds vagy Burger King, csak ártson. Minden este ilyen jól tápláló hamburgert kívántam. (Védelmemre legyen mondva amilyen gyorsan jött ez a kívánás olyan gyorsan el is ment).

Sok kismama akar ilyen jellegű ételt a kezdet kezdetén (van aki tovább is), én a kutatók álláspontját tartva valószínűsítem, hogy valamilyen anyag hiányában szenvedhetett a szervezetem (remélem nem az E számokéban). Én mióta elköltöztem otthonról és egyetemre kezdtem járni, hogy miért, miért nem, pénzünk nem lévén (minden egyetemista pénzhiányos), mi a són spóroltunk. Tehát már legalább 10 éve nem ettem sót. Az ételeimet amit főztem, én mind sótlanul főztem. Csak a kényesebbek kedvéért tettem a nélkülözhetetlen ételekbe egy keveset pl. pörkölt. Igazából sokan nem tudták, hogy tudok így élni, hisz gyerekként én is mindent sóztam. Megszokás kérdése.

A lényeg az, hogy szerintem a sót hiányolta a szervezetem. És amint megvolt a megfelelő mennyiség le is álltam a gyorsételekkel.

A „káros” étkezés is lehet jó, bizonyos értelemben és persze emberi korlátok között. A szervezet ilyenkor tudja mire van szüksége, hisz az anyaság a természet egyik legnagyobb csodája. Ezért a kilókat sem kell számolni még az elején (bár szerintem később se, rajtam nem látszott, de nem a „megengedett” mennyiségű kiló jött rám, ami a terhesség után 2 hónappal nyomtalanul eltűnt). Most a baba a legfontosabb és persze a mama. Minden más nem számít, ha nagyon kívánunk valamit, de más azt mondja ne, akkor se kaparjuk a falat, hanem bátran együk meg. (Én is kaptam hideget-meleget, de erről majd később.)

Hirdetés

3 HOZZÁSZÓLÁS

  1. Barátnőm aki alkoholt szinte soha sem iszik, a terhessége alatt megkívánta a sört. Nyári melegben olyan pohárra vágyott, aminek gyöngyözik az oldala. Bement a falujukban lévő kocsmába, kikérte a sört, elküldte a cigiző embereket a közeléből (mondván h ő terhes) és megitta a sörét. Ezt is biztos h a baba kívánta, mert én a barátnőmet a 20 év alatt egyszer láttam alkohol inni, az esküvőjén.:)

  2. Én a 35-36. héten éreztem a gyorsétterem lázat! 🙂 Most 37 hetes vagyok és még nem sikerült eljutnom egyikbe sem!! Elvonási tüneteim vannak! 😀

Comments are closed.