tehéntej
A kép illusztráció!

FIGYELEM! Mivel ez a téma rendkívüli módon megosztja az embereket, ezért arra kérjük a hevesebb érzelmekkel megáldott olvasóinkat, hogy ha nem értenek egyet a benne foglaltakkal, ne szidják se az írót, se a hozzászólókat, hanem tiszteljenek meg mindenkit azzal, hogy vagy kulturáltan leírják a saját véleményüket, vagy tallózzanak a többi cikkeink között! Köszönjük szépen!

Hirdetés

Azt hiszem ez egy olyan kérdés, ami örök. Azt is tudjuk a legjobb az anyatej, attól jobb nincs. De sokan vagyunk úgy, nem vagy csak nagyon rövid ideig tudjuk szoptatni a gyermeket, bármit is teszünk. Mit tegyünk? Mit adjunk? Kire hallgassunk?

A kép illusztráció!

Tápszer, kecsketej, felezett tehéntej, rizstej, zabtej, szójatej. Melyik jó? A három utóbbi rettenetesen drágák, és bárhogyan ízesítik, nem hasonlítanak semmiféle tejre, sem tápszerre, így nem is pótolhatja azokat sem ízben, sem tápértékben. Tápszerből is sok fajta van, babafüggő, mit bír a pocak, mit eszik meg. Kecsketej sem a legolcsóbb kategória, de most ezt ajánlják leginkább. A tehéntejtől való rettegés lassan, de biztosan megszállta az anyukákat: éppen azt a generációt, amelyik az úgynevezett feles tejen (azonos mennyiségű vízzel hígított tehéntej) nőtt fel. Anyáinkkal ellentétben mi sem a csecsemőnknek, sem kisgyerekünknek nem adhatunk tehéntejet, sem az anyatej pótlása, sem a későbbi, kiegészítő táplálás céljából – másfél, két- vagy hároméves korig, vagy soha, minden gyerekorvos és védőnő szerint másképp. Mindennek oka a ma állítólag egyre gyakrabban előforduló allergiák kialakulásának megelőzése, mert ezek miatt elsősorban a tejnek (csakúgy, mint a gluténnek vagy az allergén gyümölcsöknek) a babák táplálkozásába való korai bevezetést okolják.

A kép illusztráció!

Én 40 évesen szültem. Vallom az anyai szív és ész a legjobb súgó az életben. 6 hetes korig tudtam szoptatni. Próbálkoztunk tápszerrel kihányta, pedig próbáltunk 2 fajtát is. Egyszer a tápszer kiömlött a konyha pultra, tiszta ragacs lett minden. Ekkor döntöttem úgy, hogy felezett tejet adok neki. Hozzáteszem nem a bolti tejet, hanem igazi tejet. Egészségesek vagyunk, jó étvággyal, bolti tejet meg se issza. Ma se döntenék másképp!

Szüleink és mi is 90%-ban ezen nőttünk fel. Semmi bajunk. Hallgassunk azért az előző generációra is.

Írta: CSKK

Hirdetés