Mint ahogy arról korábban beszámoltunk, százmilliárdos büntetést kel fizetnie a Johnson&Johnson vállalatnak, mert egy nő petefészekrákot kapott.

De vajon mi az igazság, tényleg rákot okozhat a babahintőpor a genitális úton történő használat során? S ha igen, figyelmeztetve vannak-e erre a fogyasztók, vagy ha nem, miért nem?

Hirdetés

Maga a talkum – más néven hidratált magnézium-szilikát – egy ásvány, ami gyakran megtalálható a természetben is. Porított formájába számtalan módon felhasználjuk: festékként, adalékanyagként a gumigyártásban és növényvédő szerekben, vagy akár csomósodásgátló anyagként az élelmiszerekben. Ezek mellett ahogy azt sejteni lehet, bizonyos kozmetikumok alapanyaga is, leggyakrabban a babahintőporokban fordul elő.

Vannak kutatások, melyek ténylegesen párhuzamot vonnak a talkum alapú anyagok használata és a petefészekrák között. Ezekben a kutatásokban a betegségben szenvedő nőket kérdezték a hintőpor használatáról, és ezt az eredményt vetették össze a kontrollcsoport adataival. Így matematikailag kimutatható eredményt kaptunk.

Érthető okokból olyan kutatás azonban nagyon kevés van, amelyben hosszú éveken át követnek egészséges nőket, hogy ténylegesen kialakul-e náluk a gyógyíthatatlan petefészekrák. Az Egyesült Királyság Rákkutató Intézete vezetett már ilyen kutatást, azonban az eredmények nem mutattak ki nagyobb kockázatot a hintőport genitális úton használó nők körében.

Azonban a rejtély igazi kulcsa nem itt, hanem a felhasznált alapanyagokban van: az 1970-es évek előtt még nem tudták, hogy az egyes talkum lelőhelyek azbeszttel voltak beszennyezve, ami közismerten erősen rákkeltő anyag. Ezért lehetséges, hogy akik évtizedeken keresztül használtak hintőport, még azbeszttel szennyezett talkummal készültet kaptak, így esetükben megnőtt a rák kialakulásának kockázata is. Természetesen azbeszttel szennyezett talkum nem alkalmazható semmilyen formában, és a gyártó felelőssége, hogy kivizsgáltassa, hogy az alapanyagként felhasznált talkum ily módon beszennyezésre került-e korábban.

Az Eva Echeverria peréhez hasonló esetekből 4.800 van folyamatban a Johnson&Johnson ellen, amiknek ha hasonló kimenetelük lesz, az a cég halálához is vezethet.

Hirdetés