Nem árt a babának, sőt, sok szempontból a szex legbiztonságosabb válfaja.

Hirdetés

A maszturbáció terhesség alatt is a szex egyik legbiztonságosabb formája. Fontos ugyanis szót ejtenünk a nemi úton terjedő betegségekről, amelyek a terhesség alatt nemcsak két felnőtt ember önmagáért érzett felelőssége kapcsán, hanem magzatunk egészsége okán is felmerülnek.

Még ha szemérmesen hajlamosak lennénk is azt feltételezni, hogy a kismamák szűzies, legfeljebb monogám szexuális életet élnek, a tapasztalat azt mutatja, hogy ez nem így van. Sok nő megőrzi szexuális aktivitását várandóssága alatt is, és nem mindenki várja monogám párkapcsolatba a babáját.

Azokról az apukákról nem is beszélve, akiknél erre az időszakra – is – esik az eltévelyedés, másfelé kacsingatás, aminek nemcsak lelki, de testi következményei is lehet párjukra és immáron gyermekükre nézve is.

Bár megkönnyebbülést hozhat, hogy nem várt teherbeesés ezúttal nem fenyeget, a betegségek lehetősége ugyanúgy benne van minden kockázatosabb szeretkezésben.

Veszélyes fertőzések

Sok fertőzés, mint például a chlamídia, ráadásul tünetmentes, de vetélést vagy koraszülést eredményezhet. Ám ugyanilyen kockázatos lehet egy egyszerű nemiherpesz-vírus, amely aktív állapotban fertőz, és komoly veszélyt jelent a magzatra. A bakteriális fertőzések – mint a chlamídia, szifilisz, nemi szervi szemölcsök vagy gonorrhea – antibiotikummal kezelhetők, de ugyanilyen fontos szűrni a vírusfertőzéseket – mint például a hepatitist, a nemi szervek herpeszét vagy a HIV-et. Azoknak a nőknek, akik már a teherbeesésük idején is magasabb kockázatú szexuális életet éltek, rögtön az első trimeszterben el kell végeztetniük ezeket a szűréseket.

A biztonságos szex ráadásul nem csak a hüvelyi vagy anális behatolásra érvényes, hiszen sok fertőzés testnedvek útján vagy bőr-bőr érintkezéssel is terjed. Azoknak, akik a terhességük alatt alkalmi kalandokba bocsátkoznak, erre is kell figyelnünk. Vagy egyszerűen elkerülnek bizonyos szexjátékokat, vagy óvszerrel, gumiujjal, orális szex esetén folpackkal – dantal dam – védekeznek.

A cikket írta : Mester Dóra Djamila

Hirdetés