Sok nő állítja, hogy tudja, ha teherbe esett. Ha valaki nagyon érzékeny és jól ismeri a testét, esetleg az első, megbízható vizsgálatok előtt is tudhat arról, hogy terhes, de ez általánosságban biztosan nem állítható a kismamákról. De akkor mégis honnan és legkorábban mikor tudhatod, hogy terhes vagy?

terhessegi_tesztFontos tudni, hogy amíg a pozitív eredmény gyakorlatilag biztosan terhességet jelez, addig a negatív teszt korántsem jelent egyet a sikertelenséggel – már ha valaki gyermekre vágyik, ellenkező esetben: nem elegendő ok a megnyugvásra.

Sok terhességi tesztre fel van tüntetve, hogy az együttlét után a 3. napon már kimutatja a terhességet. Ez azonban nem igaz. Ilyenkor még vérből sem lehetne kimutatni, hogy babát várunk. A fogantatás után az osztódó zigóta 3-5 nap alatt jut le a méh üregébe. Ezután még lebeg egy kicsit a méh azon oldalán, ahová majd be fog ágyazódni. Majd még 7-10 nap maga a beágyazódás. Ekkor kezd csak el termelődni a szervezetben a HCG hormon, amit a teszt kimutat.

Ez a hormon a terhesség elején kétnaponta duplázódik a szervezetben. Persze ezek az időpontok egyénenként változnak, de a nagy átlag ez. A babák nem sietnek annyira- mint mi a teszttel. Hisz az első időben óriási változások mennek végbe a testben és az sem biztos, hogy maga a beágyazódás sikeres lesz. Ezen kívül magát a fogantatást senki nem tudja, mikor történt. Tehát a legjobb kivárni a következő vérzés idejét és akkor végezni az első tesztet.

Néhány érdekesség hCG hormonról:

  • Értéke nem terhes nőknél: < 5.0 mIU/ml;
  • A gyógyszertárban kapható terhességi tesztek 10-50 mlU/ml hCG értéket mutatnak ki a vizeletből;
  • Teherbe esés után az értéke 48-72 óránként megduplázódik;
  • A 10. terhességi hét körül éri el koncentrációja maximumát: 26 000 – 288 000 mlU/ml;
  • A 12. héttől szintje a 20. hétig csökken, majd az akkori értéken stabilizálódik a terhesség végéig.

Természetesen mint minden terhesség, a teherbeesés és a lefolyása is más és más mindenkinél…

Pregnancy-tests

Előző cikkMegengeded, hogy megismerjelek?
Következő cikkTelhetetlen, akaratos gyerekek mindenhol