A terhességi tesztek csomagolásán található egy érték, mely a teszt érzékenységét tünteti fel. Minél érzékenyebb a teszt, annál hamarabb kaphat a leendő kismama választ a kérdéseire, annál hamarabb lehet eredménnyel elvégezni. A Magyarországon forgalmazott tesztek érzékenysége 10 IU/l és 25 IU/l között mozog. A terhesség elején a HCG minden nap megduplázódik. A 25mIU terhességi tesztek kb. 3-4 nappal a beágyazódás után tudják kimutatni a vizeletből a  HCG-t, mintegy 9-15 nappal a tüszőrepedés után.

Nem biztos, hogy jó megoldás a legérzékenyebb teszt megvásárlása, ugyanis a legfrissebb kutatások szerint a terhességek nagy százaléka még a menstruáció elmaradása előtt felszívódik, anélkül, hogy a nő észrevenné. Ha túl korán történik a tesztelés, az is hihető, hogy a terhesség bekövetkezett, pedig igazán a dolog már akkor véget ért, amikor még el sem kezdődött. Ha a tesztelés 3 nappal az esetleges menstruáció időpontja előtt történik, 51%-ban ad pozitív eredményt. Az esemény előtt 2 nappal végzett teszteredmény 62%, míg 1 nappal előtte, 68%. A várható menstruáció napján elvégzett teszt 74%, 2-3 nappal utána: 88%, 4 nappal utána 98%-ban pozitív eredményt hoz.

qupido

Kiszerelés és használat

A tesztek háromféle kiszerelésben kaphatók: kazettás, vizeletsugaras vagy mártogatós csíkban. A kazettára cseppentővel kell rávinni a felfogott vizeletet, a vizeletsugarasra rá kell pisilni, a csíkot pedig, a tiszta pohárban felfogott vizeletbe kell belemártogatni. Valójában mindhárom teszt ugyanazt a funkciót látja el, hiszen a kazetta és a vizeletsugaras tok belsejében is ugyanolyan csík található. Ha a tesztet sietve és nem otthon végezzük, akkor a legegyszerűbb vizeletsugaras tesztet vásárolni. Viszont, ha emlékbe is szeretnénk eltenni, úgy érdemes a kazettást vagy a vizeletsugarast választani. Otthoni alkalmazásra a legolcsóbb a csík vásárlása.

medipreg

A legtöbb terhességi teszt egy kontroll és egy, vele párhuzamos tesztcsíkkal rendelkezik. Ha a vizsgálat után nincs csík, akkor újra kell tesztelni, mert valami gond van a teszttel. Ha csak a kontrollcsík jelenik meg, az eredmény negatív, vagyis nincs terhesség. Ha csak a tesztcsík jelenik meg, akkor meg kell ismételni a tesztet. Ha mindkét csík megjelenik, akkor az eredmény pozitív, vagyis megtörtént a fogantatás.

Előfordulnak olyan tesztek, melyeknél a kontrollcsík vízszintes, a tesztcsík függőlegesen keresztezi, vagyis ha nincs terhesség, mínusz jel látszik, terhesség esetén pedig plusz jel. Egyes gyártók még érthetőbbé teszik a tesztet a kijelzőn olvasható „terhes” vagy „nem terhes” kiírással.

 

A tesztfajták

Minden létező és kapható tesztfajtát felsorolni képtelenség. Tehát, csak a teljesség igénye nélkül a legismertebbeket nevesítjük.

One step  terhességi tesz csík:

Kedvező árú, a korai terhesség megállapítására szolgál. Érzékenysége 25mlU/ml. Interneten rendelhető- általában 10-es kiszerelésben. Darabja 115 Ft körül van.

 

clearblueClearblue:

Egyedülálló a tesztek között, digitális HCG teszt. Nemcsak azt írja ki, hogy fennáll-e a terhesség, hanem azt is, hogy hány hetes. Használata egyszerű, a teszt végét a vizeletsugárba kell tartani 10 másodpercig, majd várni 3 percet. Eközben a kis képernyőn egy homokóra látszik.

Majd megjelenik a kiírás: Not pregnant – nem terhes vagy Pregnant – terhes, és a terhességi hét száma. A teszt már egészen korai terhességet is kimutat, a menstruáció előtti 4. napon pozitív eredményt írhat ki, ha a terhesség fennáll. Ideális ajándék apukáknak, első vagy utolsó tesztelésként. A doboz tartalma 1db egyszer használatos teszt originál csomagolású tasakban. Patikában is kapható. Az ára 1500 – 2000 Ft körül van.

 

gólyahírGólyahír:

Már 3 napos terhességet kimutat a beágyazódást követően. Gyors, pontos, megbízható eredmény, 20IU/lHCG érzékenységgel. Ideális teszt a korai terhesség kimutatására. Egyszerű vizsgálat, nagyon jó áron. Patikában kapható. Ára 1200 Ft körül van.

 

Qupido:

A Magyarországon elérhető legérzékenyebb egyfokozatú terhesség-meghatározó teszt. Alkalmas a terhesség legkorábbi kimutatására, hiszen a HCG jelenlétét már 10mlU/ml koncentrációban is jelzi. A megtermékenyített petesejt beágyazódását követő első napon már biztos eredményt ad. Érzékenysége 10mlU/ml. Patikában kapható. Ára 1600- 1700 Ft.

 

gabrielGabriel:

Ez is a korai terhesség kimutatására szolgál. A beágyazódást követően, akár 3 napos terhességet is kimutat 20mlU/ml érzékenységgel. Patikában kapható. Ára 700 Ft körül van.

 

 

lilyLily:

Érzékenysége: 25mlU/ml. Patikában kapható. Ára 800-900 Ft körül van.

 

Medi preg:

Szintén kimutatja a beágyazódás utáni 3 napos terhességet. Vizeletsugárba tartható, egyszerű terhességi gyorsteszt. Eredményt azonnal mutat, 20IU/l HCG érzékenységgel. Mind a vizsgálat, mind az értékelés a legegyszerűbb. Patikában kapható. Ára 800- 900 Ft körül van.

 

corax direktCorax direkt:

Normál menstruációs ciklus esetén a terhességet egészen korai stádiumában kimutatja, kb. 12 nappal a fogamzás után, vagyis 2 nappal az esedékes menstruáció elmaradása előtt. Az eredményt a teszt abszorbens részének vizeletsugárba tartásával kapjuk meg. A Corax tesztcsík érzékenysége: 20mlU/ml. Patikában kapható. Ára 1000 Ft körül van.

 

corax kazettásA Corax kazettás:

Normál menstruációs ciklus esetén a terhességet a fogamzás után kb. 12 nappal kimutatja, azaz 2 nappal az esedékes menstruáció elmaradása előtt. Az eredményt a vizelet reakciódobozra cseppentésével kapjuk meg 20mlU/ml érzékenységgel. Patikában kapható. Ára 800-900 Ft körül van.

 

Pregnasens:

Ezzel a teszttel a vizsgálat a napnak bármely szakában elvégezhető. Érzékenysége: 25IU/liter HCG. A megtermékenyített petesejt beágyazódását követő 1-3 napban jól látható pozitív jelet mutat. Formailag tesztcsík. A termék minőségét garantálja, hogy a világpiacon elérhető legjobb minőségű reagensek és alapanyagok felhasználásával készült. Patikában kapható. Ára 700 Ft körül van. Azonban ebben az dobozban két tesztcsík van.

 

graviGravi-hcg:

Egyfokozatú terhesség-meghatározó tesztkazetta. A beágyazódás utáni 3 napos terhességet is kimutat. Patikában kapható. Ára 800-1000 Ft körül van.

 

Előző cikkMennyi csokoládét ehetek terhesség alatt?
Következő cikkErre használd az anyatejet!