A terhesség megállapítására már az ókorban is tettek kísérletet, melyeknél a nő vizeletéből próbálták kimutatni a terhességet. Az ókori Egyiptomban női vizelettel magokat öntöztek, és ha a magok kikeltek, majd növekedésnek indult a növény, megállapították a nő terhességét. A középkorban a vizelet színéből következtettek a várandósságra. Modern korunk első terhességi tesztje a békapróba volt, mely anyáink korának bevett szokása, de időnként még ma is alkalmazzák ezt a módszert.

A békatesztnél hím békába fecskendeztek a nő vizeletéből, majd mikroszkóppal megvizsgálták a béka vizeletét. Ha a nő vizelete kellő koncentrációban tartalmazott HCG hormont, akkor a béka vizeletében spermiumok váltak láthatóvá. Ez a teszt abban az időben 90 % megbízhatóságot adott.

A mai terhességi tesztekhez is a nő vizeletét vették alapul. A várandós nő vizelete ugyanis olyan hormont tartalmaz, mely hiányzik más nők vizeletéből. Ez a hormon a humán chorionicus gonadotropin, röviden HCG, melyet a terhesség során kezdetben a beágyazódott pete sejtjei, később a méhlepény termel.

terhessegi_tesztek_nkAz első, otthon is alkalmazható terhességi tesztet az USA-ban dolgozták ki 1976-ban. Széleskörű elterjedésével képessé tette a nőket arra, hogy otthon, magánéletük védettségében, saját vizeletük vizsgálatával megbizonyosodjanak kívánt, vagy nem kívánt terhességükről. Ma már a terhességi tesztek egyre finomítottabb formában kaphatók. Pénztárcafüggő digitális tesztek is találhatók már a gyógyszertárakban, melyek megjelenítik a képernyőn a „terhes”, „nem terhes” eredményt.

A terhességi teszt működése

Minden terhességi teszt a HCG hormont jelzi, vagyis azt a hormont, amely szinte kizárólag terhesség idején termelődik. Negatív teszteredményt akkor kapunk, ha nem következett be a fogamzás, vagy a terhesség még annyira korai, hogy nem termelődik elegendő hormonmennyiség a terhesség kimutatásához. Érdemes a menzesz elmaradása után tesztelni, és pontosan betartani a teszt mellett lévő használati utasítást.

Előző cikkKiborult a kismama, mert az anyósa fogta meg először a babát!
Következő cikkHajmeresztő! Autóval tolta a babakocsit egy apuka!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .