Hosszú ideje folyik a vita arról, hogy vajon rejt e valós kockázatot, ha valaki a terhesség időszakaban tetováltat a bőrére, és úgy tűnik, nincs az a magára valamit is adó tetováló, aki hajlandó lenne állapotos nőre varrni.

Számos művész fejtette ki a véleményét a lehetséges veszélyekkel kapcsolatban, mint például a koraszülés, sokk, fertőzés, valamint az, hogy igen keveset tudunk a testben ilyenkor jelenlévő belső feszültségekről.

Tetoválás közben a szervezet a fájdalomra és a sokkra úgy reagál, hogy elkezd adrenalint termelni. Ezzel egyidőben megemelkedik a pulzusszám, a bőr izzadni kezd és a test harcol a folyamatban lévő beavatkozás ellen.

Terhesség alatt az adrenalinszint megemelkedése és a sokk koraszüléshez vezethet, azaz ebben az időszakban a tetoválásnak még a gondolatától is tartózkodni kell.

Ráadásul egy friss tetoválás, ha nem figyelnek rá kellőképpen, vagy az otthoni hiányos higiéniai szokások következtében, a tetoválók utasításai és figyelmeztetései ellenére is elfertőződhet. A tetoválók ugyan minden esetben elmondják, hogyan kell ápolni a tetoválást, de sajnos egyeseknél ezeknek az egyszerű szabályoknak a betartása is akadalyokba ütközik. És mivel a terhesség ideje alatt a test eleve plusz feszültségeknek van kitéve, valószínűleg túl sok lenne, ha az emellett  még egy fertőzéssel is meg kellene birkóznia. Ráadásul a fertőzés továbbterjedése a magzatot is veszélyeztetheti.

Összegezve megállapítható, hogy bár csekély tényekkel­-adatokkal alátámasztott kutatás szól erről a témáról; a józan ész azt diktálja, hogy a terhesség ideje alatt, ahogy dohányozni úgy,  tetováltatni sem tanácsos.

Előző cikkMikor érkezzen a kistestvér?
Következő cikkPiros lámpa! Így közlekedj a babával!