Tiltott ételek nem csak a felnőttek számára léteznek. Babáknál még fontosabb az egészség és a megfelelő tápanyagbevitel. Ha már nem csak tejet vagy tápszert kap a baba és elkezdted a hozzátáplálást, jó ha tisztában vagy az ételek biztonságával. Hiszen lehet, mi szeretjük az adott menüt, de a pici még bizonyos összetevőit nem tudja megemészteni. Ez pedig betegséghez is vezethet.

4-6 hónapos kor között

Tiltott ételek, melyeket nem mindegy mikor adsz a babádnak!A legjobb, ha ebben az időszakban kizárólag anyatejet vagy tápszert kap a pici. Sokan azonban védőnői tanácsra már elkezdik a hozzátáplálást 3 hónapos korban. Ha a baba fejlett és egészséges, akkor ezt megteheted. Azonban mindig védőnő vagy gyerekorvos mondja ki a végső szót. Hidd el ők szólni fognak, ha a babád készen áll már a tejen kívüli étkezésre.

6-12 hónapos kor között

Hiába lesz beteg a pici, ebben a korban még ne gondolj mézes teára. A méz ugyanis tartalmazhatja a Clostridium botulinum baktérium spóráját. Ez a belekben toxinokat termel, mely blokkolhatja az idegrendszert, a légzési- és a mozgatóizmok bénulását okozhatja. Felnőtteknél ez nem veszélyes, mert az emésztőrendszerük fejlett. Babáknál azonban baj lehet.

Sokszor szeretnél már 1 éves kora előtt tehén vagy szójatejet adni a babádnak. Ne tedd. Az ezekben található fehérjéket ugyanis a kis szervezetük még nem tudja megemészteni. A tehén és szójatejeknek egészen más az összetételük, mint az anyatejnek vagy a tápszernek. A túl sok ásványi anyag károsíthatja még a picik veséjét is. Hiába nőttél fel esetleg te tehéntejen. A mai babák már mások, nem csak jellemre, de ellenálló képességre is.

 

 

12-36 hónapos kor között

Tiltott ételek, melyeket nem mindegy mikor adsz a babádnak!Erre a korra már inkább az élelmiszer biztonsági előírások vonatkoznak. Hiszen ilyenkor már az ételek többségét eheti a gyermek. A legújabb kor betegsége azonban az allergia. Míg a gyermek nem eszik szilárd ételt, kevesebb esélye van a betegség kialakulására.

Az amerikai tudósok szerint, minél később kezdi el a szilárd táplálkozást a kicsi, annál kisebb esélye lesz az allergiára a későbbi életkorokban.

Ennek ellenére, minden új ételt vagy ízt fokozatosan vezess be. Ha adtál neki, utána várj néhány napot, hogy a megfigyelhesd a szervezete reakcióját. Különösen óvatosan kezeld, ha a családban van ételallergiás, esetleg ekcémás.

Az allergén élelmiszerek bevezetését – tojás, tej, mogyoró, szója, csonthéjasok, aprómagvúak, hal, kagyló- inkább későbbi életkorban vidd bele a baba étkezésébe.

Előző cikkTe mit változtatnál meg magadon?
Következő cikkEz borzalom bárhol megtörténhet! Így ver át a babamonitor!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .