A legtöbb óvodás- és iskoláskorú gyermeket annyi inger éri egy nap alatt, hogy esélyük sincsen feldolgozni, ha mi nem teremtjük meg nekik otthon azt a nyugodt légkört, amiben a nap eseményeit kicsit rendezhetik magukban. Megannyi élmény, információ kering a kis fejekben, ami nagyon megterhelheti őket, és nyugtalan alváshoz, kimerültséghez vezethet, ami kihat a napközbeni tevékenységekre is.

Hirdetés

A szülő azonban tehet azért, hogy a gyerek ne stresszeljen, kiegyensúlyozott legyen, és nyugodt éjszakái legyenek.

Hiszen az otthoni kötelező körök, mint a vacsora, fürdés, fogmosás után (és előtt) még bőven van időnk a gyermekünkre. Ezt az időt maximálisan ki kell használni. Azonban nem mindenki tudja, mit tehetne annak érdekében, hogy minden klappoljon.

Egy-két jótanácsot szívesen adunk.

1. Esti mese

Szinte kötelező. Hiszen az a gyermek, akinek szülei este mesét mondanak, sokkal kreatívabb, nagyobb a képzelőereje, egészséges személyiséggel rendelkezhet a későbbiekben. Hiszen a feszültséget a mese segítségével le tudja vezetni. A mesét hallgató gyerekek tanulékonyabbak.

2. Hangos mese

Igaz, ez nem olyan, mint amikor anya vagy apa mesél, de a történeteket itt is a gyerekek képzelik el, a profi színészek elbeszélése alapján, akik sokszor érzékletesebben tudnak bemutatni egy-egy történetet a hangjukkal, mint mi magunk. Olyankor hasznos ez a fajta foglalkozás, mikor még anyának el kell mosogatni a vacsora után, vagy épp lázasan fekszik, és nem tud a kicsikkel összebújva mesézni.

3. Diafilmek

Ki ne emlékezne gyerekkorunk egyik legmeghatározóbb élményére, a diavetítésre? Szinte most is érezzük azt a bizonyos illatot, amit a diavetítő áraszt egy-egy mese vetítése során. Ezt a fantasztikus élményt a mi gyermekeinknek is meg kell élnie.

4. Relaxáció

Mese után, már ovis kortól bevezethető a néhány perces relax a gyermekkel. Kapcsoljunk be ilyen témájú zenét, akár az ágyban, csukott szemmel is végezhetjük. Pár perc csupán, és a lélek megnyugszik. Az internetet böngészve találhatunk gyermekeknek való gyakorlatokat, amit ha mindennap elvégzünk, hosszútávon pozitív hatással bír.

5. Stresszoldás

Van úgy, hogy úgy jön haza a gyerek az oviból, hogy láthatóan nyomasztja valami. Az a legjobb, ha képes elmondani azt, ami bántja. Azonban vannak olyan, zárkózottabb gyerekek, akik nem szívesen beszélnek senkivel a problémáikról. Ilyen helyzetekben sokat segít, ha kitalálunk egy mesét, ahol a főhős a problémáit elássa, elfújja, megeteti a kutyával, stb. Néha interaktív módon beszéltethetjük a kicsit is a mese közben, hatásos lehet.

6. Hálaadás

Nagyon fontos, hogy már gyermekkorban tudatosítsuk, hálásnak kell lennünk azért, amink van, örülni kell az apróságoknak is, és a természetesnek vélt dolgokat is meg kell becsülni. Ha így teszünk, gyermekünk empatikusabb felnőtt lesz.

7. Ima

Az ima, felekezettől függetlenül, egy nagyon szép dolog, főleg, ha közösen mondjuk el. A lényeg minden vallásnál ugyanaz, szavakba önthetjük kívánságainkat, céljainkat, köszönetet mondhatunk eddig elért sikereinkért.

8. Közös mesélés

Az esti mese egyik változata, amikor a gyerek is részese a történetnek, ugyanúgy, mint a felnőtt mesélő. Általában ettől felpörögnek a gyerekek, de nagyon jó móka tud lenni, néha-néha nem árt egy kis bohóckodás az ágyban sem.

9. Mi történt ma veled?

Az egyik legfontosabb dolog a szülő és a gyerek közti kommunikáció, azonban fontos azt is szem előtt tartani, hogy meséltetni kell a kicsit, hiszen nagyon sokszor nem jut eszükbe egy-két fontosabb momentum, vagy a szülő siklik át olyan dolgon, ami gyerekének fontos lenne. Lényeges, hogy jól kell tudni kérdezni, kerek, egész, érthető mondatokban kérdezzünk, hiszen a gyermekek még nem értenek félszavakból. Legyünk mindig érdeklődőek.

10. Mi volt ma a legjobb dolog?

Az előző pontnak egy különálló bekezdése… Alkalmunk nyílhat a dicséretre, a kicsire ugyanis sokkal ösztönzőbben hat a jutalom, mint a büntetés.

Hirdetés