Szoptatás során az újdonsült kismama rengeteg tanácsot kap, mi fokozza a tejtermelést. Nagyon régi tanács az is például, hogy sört kell inni, vagy együnk madártejet. De mi van akkor, ha valaki ezeket nem szereti? Vagy épp semmit nem ér? Hiszen minden anya teste más és más, másként reagál a szervezet. Íme néhány bevált tipp!

Hirdetés

A tejtermelés nem egyenletes a nap során, este például kevesebb mint reggel. Hiszen reggel minden kismamának több teje van, és hígabb, ugyanakkor estére már kevesebb a tej, de zsírosabb, tápanyagdúsabb.

Az alvás egyáltalán nem befolyásolja a tejtermelődést. Azonban a stressz igen, amit pihenéssel enyhíthetsz. Így az alvás, a pihenés nagyon fontos egy szoptató édesanya számára.

Töltődj vitaminokkal a szoptatás alatt!A régiek abban a hitben éltek, hogy egyes zöldségek, a rettegett K betűsök puffadást okoznak a piciktől, így óva intik az anyukákat ezek fogyasztásától. A tudomány viszont úgy tartja, mint mindent, ezt is mértékkel lehet fogyasztani, és a baba reakciói alapján kitapasztalhatjuk, mit tudunk enni, és mit nem. Ha úgy látod, van olyan étel, amitől fáj a babapoci, akkor azt iktasd ki a szoptatás idejére az étrendedből. A táplálkozásod soha ne az ilyen tanácsokra alapozd, tapasztalatra viszont támaszkodhatsz.

A vitaminpótlás a legfontosabb a szoptatás időszakában, ezzel javul az anyatej minősége, és a saját testednek is jót tesz. A következő vitaminokra feltétlenül szükség van a szopi alatt:

B2 vitamin: Fáradt, kimerült anyukák vitaminja, segít a depresszió megelőzésében is. A baromfihús, a spenót, joghurt, sajt, halak, teljes kiőrlésű gabonák mind tartalmazzák ezt az értékes vitamint, fogyassz belőle lehetőség szerint minél többet.

Vas: A terhesség alatt bizonyára gyakran figyelmeztetett az orvos, és a védőnő, hogy a vérképzéshez mennyire fontos a vas. Továbbra is fogyaszd, hiszen kisbabádnak is nagy szüksége van rá, nemcsak a vérképzést és az oxigénszállítást segíti elő, de a kognitív fejlődést is pozitívan befolyásolja. A vas legjobb forrásai a húsok, máj és egyéb belsőségek. Ha ezeket nem szereted, egyél sok spenótot.

Cink: A terhesség alatt a cinket a méhlepény tárolja, így szülés után értelemszerűen pótolni kell, a vörös húsokban van a legtöbb, de gyógyszertárban kapható kismamák részére is cinkpótló készítmény.

Jód: Az anyagcsere egyik fontos eleme. A sejtek energiaellátását is szabályozza, ha hiány van a szervezetben, depressziót okozhat. Tengeri halakból, jódozott sóból a legkönnyebb “betárazni” belőle.

Hirdetés