Amíg a gyermek kicsi, olvassunk neki. Hogyan szerettesd meg a mesét?Ez lehet egyfajta szertartás is. Este lefekvés után jöhet a mese. Hasonlóképpen, mint fürdés előtt a torna. 🙂

Hirdetés

Később, mikor már a gyermek ő maga kéri, hogy mit olvassunk, netán már ő maga is tud olvasni, akkor se hanyagoljuk el az olvasást. Hisz ez a korosztály már könnyen elfelejtheti ezt, jön a videó, a számítógép, manapság az x-boksz stb. Ez lesz a kikapcsolódás és nem egy könyv.

Legyünk szemfülesek. Ha fiatalon elkezdjük, egy rendszert lehet vinni az életébe, érdekessé tehetjük az olvasást is – persze a könyv tartalmán kívül.

Én pl. kisgyermekként találtam meg édesanyám füzetét, melybe majd 50 éve minden egyes elolvasott könyv címét, szerzőjét és a dátumot és persze az adott könyv sorszámát – hogy épp hányadik – beírta. Rendkívül érdekelt, mind az, hogy miket olvasott, mind pedig az, hogy milyen mennyiségű könyv címe szerepelt benne.

Én is szerettem volna egy ilyet.

Hogyan szerettesd meg a mesét?Kezdetben persze nagyon rövid könyveket olvastam, mert csak az volt a célom, hogy teljesen a füzet. Azonban ekkor még csak 5- 6 éves voltam – én nagyon korán megtanultam olvasni – majd később már a tartalom is fontos volt. Sőt sokszor anyukám feljegyzéséből merítettem ötletet, hogy mit is olvassak legközelebb.

Ezzel nagyon jól tudjuk buzdítani a gyereket, hisz látja telik a füzet és ami ott benne van, azt ő mind olvasta. Egyre többet szeretne majd beleírni a füzetébe – persze először több adatot is felírhat, pl. a könyv tartalmát, miét tetszett. Én is így kezdtem, ezek idővel el fognak maradni- miközben gyűlnek a könyvek, a gyermek ráérez az olvasás ízére is. Egyre több és változatosabb kötetek kerülnek a szeme elé.

Én most, hogy már túl vagyok a félezres könyv számon, nagyon jó érzés visszaolvasni, hogy miket és mikről olvastam, 10-20 vagy 25 évvel ezelőtt. Milyen könyvek voltak sikerkönyvek. Illetve abban az időben mihez juthattunk hozzá.:)

Ez a könyvszeretet az írás felé is vitt. Hisz az első regényemet 8 évesen írtam. És a legjobb érzés az volt, mikor a kiadott könyveim is bekerültek anyukám jegyzetébe, mert elolvasta.:)

Egyszóval messzire vihet egy ilyen aprócska ötlet.:)

 

Hirdetés

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..