Miért kell büfiztetni?

A baba a szopásnál, vagy cumis üvegből történő etetés közben sok levegőt nyel. Evés után a lenyelt levegőnek távoznia kell, nehogy a gyomorban maradva görcsöket, fájdalmat okozzon. A puffadtság érzetétől nyűgössé, ingerültté válhat a kicsi. Különösen az egyébként is hasfájós babákra igaz ez, akik még érzékenyebben reagálnak a külső ingerekre, és nyugtalanabbak is az átlagnál. Türelemre és figyelemre van tehát szükség a szoptatás, etetés utáni büfiztetéshez. Próbáljunk olyan fogástípust, pozíciót találni, mely számunkra a legmegnyugtatóbb, a babának pedig a legkevésbé fájdalmas. Ki kell kísérletezni, hogy a hasra fektetés vagy a függőleges tartás a legcélravezetőbb babánknál. Minden babánál más lehet a megfelelő tartás, ezt ki kell tapasztalni.

Hirdetés

baba-bufiztetese

Mikor kell büfiztetni és mennyi ideig?

Etetés közben is lehet, ha szükségét látjuk, de etetés után minden esetben büfiztetni kell. Ha babánk jól lakott és elégedett, elképzelhető, hogy nincs szüksége büfire, akkor is mozgassuk meg, próbálkozzunk a büfiztetéssel. Előfordul, hogy a pici az adott etetésnél nem nyelt levegőt, vagy csak keveset, erről azonban nem tudunk meggyőződni. Ha 5-10 perc hátsimogatás, sétálgatás után sem büfizik babánk, akkor nincs szükség további mozgatásra, nyugodtan lefektethetjük.

Hogyan történjen a büfiztetés?

Jó, ha még büfiztetés előtt egy tiszta textilpelenkát terítünk arra a vállunkra, melyre majd a baba fejecskéjét hajtjuk, az esetleges bukás végett. Etetés után emeljük fel a babát és fektessük a vállunkra úgy, hogy a hasa a mellkasunkon, a feje a vállunkon nyugodjon. Aprókat lépegetve sétáljunk vele lassan, közben puhán simogassuk, masszírozzuk a hátát körkörösen. Legtöbb esetben már a mozgás is elegendő a levegő kiszabadulásához, de a vállunkon fekvő baba popsijának megemelésével gyorsíthatunk a folyamaton. Az emelésnél ugyanis a kicsi pocakja felcsúszik a vállunkra, és a vízszinteshez közeli helyzet, valamint az enyhe nyomás elősegíti a levegő távozását. Arra vigyázzunk, hogy ez a mozdulat csak pár másodpercig tartson, ne legyen belőle emelgetés, hiszen előtte evett a baba. Ütögetni, rángatni nem szabad a kicsit, mert abból bukás, esetleg hányás lesz!

2010-06-30_bufiztetes

Bukás

A legtöbb baba evés után bukik is. Ne ijedjünk meg, ez szinte természetes jelenség, hiszen a távozó levegővel együtt kevés anyatej is távozhat. Ez egy idő után megszűnik. Szakemberhez csak akkor forduljunk, ha az etetés utáni bukás még 9-10 hónapos kor után is rendszeres.

Előfordul, hogy a kibukott anyatej véres. Ne essünk azonnal kétségbe, sok esetben a szoptatástól kisebesedett mellbimbó az oka a tejbe keveredett vérnek.

vxc

Hirdetés

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .