Biztosan előfordult már veletek is olyan, hogy a kisfiatok és/vagy kislányotok éjszaka nem tudott könnyen elaludni – lódít az, aki erre nemet mond. 🙂

Minél több inger éri őket a nap folyamán, annál nehezebb megbirkózniuk a fejükben kavargó gondolatokkal, és szívükben fortyogó érzésekkel. Ez sokszor velünk, felnőttekkel is így van. Most adunk nektek egy relaxációs mesét, amit a kicsivel gyakorolva könnyebben el fog tudni aludni akkor is, ha az egész napját a vidámparkban töltötte!

A mesét Hanula Erika írónő, pedagógus szerezte, aki négy kisfiú büszke anyukája. Neki sem volt egyszerű, a hatalmas játszóterezések alkalmával annyira felpörögtek a kicsik, hogy esténként csak nagy nehézségek árán lehetett lecsitítani őket. Ekkor írta meg a mesét, hogy elejét vegye a hasonló küzdelmeknek, és elmondása szerint remekül bevált nála!

Hogyan mondjuk el a leghatékonyabban a mesét?

Mindenképpen a nap végére időzítsük, ne a fürdés és fogmosás közé, vagy ne legyen még egy kis TV nézés a mese után. Ugyan minden családban mások a szokások, de érdemes lehet ebben kicsit az írónő javaslatára hagyatkozni.

A testrészeket nagyon lassan vegyük sorra, hogy a kicsiknek legyen idejük követni a hangunkat, koncentrálhassanak. Nem utolsó sorban segíti őket abban, hogy a testtudatukat fejlesszék.

Mindenképpen maradjon a kicsi szeme csukva, hiszen csak úgy tud hatékonyan befelé figyelni: a szoba kellékei mostantól maradjanak távoli emlékfoszlányok.

“Én azért tartom fontosnak az ilyen meséket, mert ha a relaxálásra (a későbbiekben meditálásra) való igény gyakorlattá válik a gyerekek életében, ha olyan elengedhetetlen lesz, mint a mindennapi fogmosás, akkor hatalmas kincset adunk a kezükbe.” – írja a szerző.

Íme hát a mese:

Relaxációs esti mese – Az álompor
(esti relaxáció gyerekeknek)

Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy Álombogár. Ez az Álombogár Tündérország kellős közepén kedvenc fája kedvenc ágán üldögélt és lógázta a lábát.

Egyszer csak leugrott az ágról, háromszor megpördült maga körül és máris a szobádba termett. Pont az ágyad lábához érkezett. Azért jött hozzád, hogy segítsen ellazulni, elaludni.

Előveszi a táskáját, ami csordultig van töltve csillogó-villogó álomporral. Majd elkezdi szórni rád. Ahol a por hozzád ér, ott ellazul a tested.

Figyeld meg, hogyan szór tele álomporral a bogár:

A lábfejedet.

A térdedet.

A combodat.

A hasadat.

A mellkasodat.

A kezeidet.

A karjaidat és a válladat.

Az arcodat, a csukott szemeidet és a hajadat.

Végül pedig a párnádra is szór egy keveset, hogy ha éjszaka megfordulnál, akkor is álomporhoz érj.

Az álompor segít, hogy éjszaka nyugodtan tudjon pihenni a tested, lelked és hogy arról álmodjál, ami most a legkedvesebb a számodra.

Jó éjszakát!

Forrás: családinet.hu

Előző cikkTündéri videó, ahogy a babát legyőzi az első tüsszentés!
Következő cikkÍgy örül  a baba az első szemüvegének! Tündéri!