Mikor megszületik a pici- mindegy hányadik babáról van szó – mindent tökéletesen szeretnénk csinálni. A terhességünk alatt már meghallgattuk a rokonok, a szülők, a barátnők, sőt sokszor a még nem szült ismerősök tanácsait, praktikáit, módszereit is. Ebben az információ áradatban elveszünk, sokszor belesüppedünk, és úgy érezzük, mindenki más tökéletes anya, csak mi nem.

Azonban a babánál is nagyon fontos, hogy odafigyeljünk saját magunkra is. Egy meggyötört, fáradt, szomorú anyukának a babája is azzá válik, hisz 9 hónapi teljes együttlét után az újszülött még szinte a mama lelkivilágának legjobb tükre.

Milyen tanácsokat engedjünk el a fülünk mellett?

ujdonsult_2Majd pihensz, ha a pici alszik

Tökéletes tanács annak a szülőnek, akinek a babája tényleg betartja azt, hogy a nap nagy részében vígan bóbikál a kiságyban. De valljuk be, a mai gyerekek már napirend ide vagy oda, akkor sem biztos, hogy ezt betartják. Felgyorsult a világ, felgyorsultak ők is. Sokszor napközben is ébren vannak, ismerkednek a környezettel, a mama ölében akarnak lenni- ami persze jó. Ha végül mégis elalszanak, akkor az anya próbálja a házimunkát megcsinálni, és utolérni önmagát. DE- ez az állapot lehet hónapokig tart. Ha úgy érzed kimerültél, akkor hagyjad a munkát- akinek nem tetszik, csinálja meg helyetted- és tényleg dőlj le egy kicsit a babával. Olvass, pihenj, aludj te is. Utána jobban megy  a munka is.

 Az első napok rettenetesek

Ezt se vedd komolyan. Persze az egész életed fenekestül felfordul, de a jó értelemben. Vannak benne negatív dolgok, az éjszakázás, az, hogy ha alszol is, radarként működik a füled, és az első moccanásra talpon vagy. De add át magad inkább az örömnek, hogy ott van egy Csöppség, aki a Te legnagyobb Kincsed.

 A jó anya sosem téved

ujdonsult_3Ez nem igaz. Minden meg kell tanulni, és olyan anya nincs, aki ha vissza gondol a gyermeknevelésére azt mondja, mindent jól csináltam, mindent így akartam csinálni. Hisz minden gyerek más és más. A környezetünkben is jönnek váratlan dolgok, amiktől akár a mi lelkiállapotunk is változik, és ez kihat a nevelésre is. Idővel kialakul majd egyfajta telepatikus kapcsolat köztetek, ám a legtöbb esetben ehhez hetekre, vagy akár hónapokra van szükség. Fogadd el, hogy lesznek apró tévedéseid, amelyekkel a világon semmi baj nincs.

 

 Ne aggódd túl

Ez igazából tényleg jó tanács, de egy anyának nehéz ezt betartani. Hisz sokszor a mi félelmünket nyomjuk át a gyerekekre, ezzel elzárjuk olyan dolgoktól, amik a fejlődésükhöz tartoznának. Ide tartozik pl. a homok megkóstolása, egy- két nagy esés is. Próbáljuk a mi félelmünket nem kimutatni, nem átnyomni a gyermekünkre. Ha valami aggaszt beszéljük ki magunkból, de ne spannoljuk túl a dolgokat.

 Ne aggódj nem vagy kövér

Sajnos ezt hiába mondják, ha mi magunk nem vagyunk elégedettek önmagunkkal. És ebben nincs semmi szerepe annak, hogy anyák lettünk és örülnünk kell a babánknak. Attól még nők is vagyunk és szeretnénk továbbra is kívánatosnak és szépnek tartani magunkat. Vannak persze anyukák, akik szinte a szülés után visszanyerik eredeti alakjukat, de ők szerencsések. A mozgás, az anyagcsere folyamatok, mind- mind közrejátszanak abban, hogy mikorra érjük el a terhességünk előtti állapotot. Azt azért tartsuk szem előtt, hogy a karcsúságra törekvést a szoptatás utánra időzítsük.

ujdonsult_1Ha nem szoptatsz, nem vagy jó anya

Tény, hogy az anyatejjel áramlik a lehető legtöbb értékes tápanyag a baba szervezetébe, valamint a szoptatás bizonyítottan jó hatással van a kicsi lelki fejlődésére. Azonban rettentő sok oka lehet annak, hogy nem tudsz szoptatni, attól függetlenül, hogy szeretnél. Ha a környezet még meg is erősít abban, hogy ez a te hibád, akkor ne is várják, hogy valaha egy csepp tejet is ki tudsz magadból facsarni. Ne legyen lelkiismeret furdalásod emiatt SOHA. Nem ettől függ a jó anyaság, és a baba mama jó viszony sem. Embereld meg magad, és ha valaki bánt emiatt, akkor – bár nem szoktam ilyet mondani- de olvass be neki. A mai tápszerek már nagyon gondosan kifejlesztett holmik, amelyeket bátran adhatsz a csemetédnek.

3 évig ne is gondolj a munkára, különben nem vagy jó anya

Ha olyan karriert tettél parkolópályára a babavállalás kedvéért, amelyben örömödet lelted, és ami napi szinten pozitív érzéseket idézett elő benned, akkor nem csoda, hogy visszavágysz a munkahelyedre. Ebben semmi kivetnivaló nincsen. A mai világban sajnos inkább azért kell visszamenni dolgozni a 3 év lejárta előtt, mert muszáj. Azonban gondoljunk csak bele, a baba előtt az életed eddigi részét a munka, a tanulás tette ki. Most otthon vagy- és jól érzed magad- de akkor is be vagy zárva egy picivel, akivel rendesen kommunikálni sem lehet. És persze kipanaszkodni sem neki fogod magad. Igenis kell, hogy egy idő után kapj szabadidőt- akár csak annyit hogy a boltba lemenj egyedül, vagy találkozz a barátaiddal- a baba nélkül.

Az hogy erre vágysz, vagy a munkahelyedre, ahol jól érezted magad teljesen rendben van. Emiatt nem vagy sem rossz anya sem olyan aki nem örül a babának.

ujdonsult_5

Előző cikkFelesleges dolgok amiket ne vegyél a babának
Következő cikkTüsszög a baba

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .