Sokáig gondolták azt, hogy az újszülöttek csupán reflex lények. Nincs is másra szükségük csak tejre, tiszta pelusra és alvásra. Azonban szerencsére ma már változott ez a álláspont.

Talán emlékszünk még beszélgetésekre (mikor még nem volt gyermekünk, vagy épp kisbabát vártunk), hogy az idősebb generáció – tisztelet a kivételnek – viccesen ütötte el azt, hogy jaj hát sírt, még hogy sírt, üvöltött, pedig este/ délután/ reggel aludni kell, ezért rácsuktuk az ajtót.
Ez azt hiszem most anyaként már senkinek nem szellemes. Hisz tudjuk a baba nem azért sír, mert direkt dühít minket.
Egy kis tudományos kutatást is csempésztem ebbe a cikkbe.

Tapintás

Újszülött viselkedési képességeiRögtön a születés után a babát nagyon sok új inger éri. Gondoljunk csak bele, hirtelen egy teljesen más környezetbe, sőt közegbe kerül. Minket felnőtteket is megvisel, ha új városba költözünk, ez pedig azért mennyivel másabb helyzet? Egyetlen biztos pont van a babáénak a mama és persze a papa, hisz az ő hangjukat hallotta bentről a legtöbbet (azért anyáét gyakrabban és sokkal jobban, sőt a mama belső „szerveit” is hallotta, ami megnyugtató). Ezenkívül saját magára számíthat. Ez így ugye elég furcsa, hisz a baba még nem tudja, hogy ő kicsoda, micsoda, ezt majd meg fogja tanulni. Azonban az érzékszervei, elsősorban a tapintása már működik. És ez egy nagyon jó támpont a világ megismerésére.

Ezen kívül van neki ízérzéke. Ami lehet nekünk elenyésző mindennapos dolog. Csak akkor vennénk észre, hogy van, ha véletlenül elveszítenénk. A babának azonban ez is egy ismerkedési eszköz. Hiszen ha megismer valamilyen ízt, az neki sikerélmény – vagy épp a fordítottja, mert nem ízlik – azonban ezt már a mimika útján – egy kellemes fintorral – a tudtunkra is tudja adni.

A kisbaba szaglását már többször tesztelték. Pl. ha a mama mellét kellemetlen szagú anyaggal kenték be a baba elfordult tőle. A mimika itt is előjött.

Ennek a hátterében áll az, hogy a baba nem csak, hogy a születés után rendelkezik már ezekkel a képességekkel, hanem már ekkor világos preferenciák is megjelennek. Vagyis a válaszreakciók.
Láthattuk mi is, ha édes ételt adtunk a babának (ezt néhány hetesen már megtesszük, hisz kaphat teát, vagy gyümölcslevet), gyorsulni fog a szopási ritmusa.:)

Hallás

Újszülött viselkedési képességeiA múlt század elején még a tudósok is azt hitték, hogy az újszülött leggyengébben fejlett érzéke a hallása.

1923-ban leírták: „Sok újszülött… több órára, sőt egész napra is teljesen megsüketülhet, aminek oka részint az, hogy a hallójáratokat elzárja a magzatvíz”.

Természetesen ma már tudják, hogy ez nem igaz. A magzat teljes bőrfelületét – így a hallójáratokat is – egy vérből, magzatmázból álló anyag borítja, azonban ez a születés után néhány órával elpárolog.
A múlt század közepén már azt is bizonyították, hogy a baba születése után 10 perccel már szemmozgással reagál a körülötte elhangzó hangokra.

Ezt mi is tapasztalhatjuk, hisz emlékszünk / vagy nézzük meg, a baba abba az irányba fordul, ahonnan az anyja hangja szól. Ez neki ismerős lesz. Sőt, azokat a személyeket vagy hangokat, amik hasonlóak az anyja hangjára (hangszín, ritmus stb.), jobban kedvelik.

Az azonban tény, hogy 3 hónapos korára éri el azt a fejlettséget, amikor elég suttognunk neki, és már azt is meg fogja hallani.

Látás

A legtöbb vizsgálat a gyermek látásával kapcsolatban történt. Az újszülött számára még nem létezik szín, forma, helyzet, távolság. Tehát még nem látja a tárgyakat. Ezt a megállapítást még a múlt század elején tették a tudósok. Azonban ma már rájöttek, hogy az újszülött első perctől kezdve meg tudja különböztetni a világosat és a sötétet. (ezt a pupillareflexek által vizsgálták). Ezen kívül még a mozgást is követik a szemükkel. Egy kis idő múltán a tárgyak után a fejüket is fordítani fogják.

2 hónaposan pedig már szívesen néznek emberi arcokat.

Újszülött viselkedési képességeiAz újszülöttek érzékelési körét kb. 20-25 cm-ben állapították meg. Ez szinte pontosan egyezik azzal a távolsággal, ami az anya és babája között van szoptatás közben. Tehát az emberi arcokat még nem képes megkülönböztetni teljes mértékben az idegen arcoktól. Azonban itt jön be egy kis segítség számára: az aura látása. Mely segít neki a felismerésben (ha megfigyeljük a baba mindig fölénk pillant, az auránkban „időzik”- erről azonban már írtam, a babák 3 éves korukig különleges képességekkel rendelkeznek cikkben).

A gyermek reakciói

Először is a baba olyan ingerekre ad reakciókat, melyek számára közvetlenül jelentősek. Pl. fájdalom, szag vagy íz ingerek. Ezek még spontán reakciók. Minden mást azonban tanulás útján sajátít el a gyermek.

Az első életév a gyermek legintenzívebb tanulási szakasza. Megfigyelhetjük, ha valami nem tetszik nekik, elfordítják arcukat és a mimikával is jelzik nem tetszésüket. Végül pedig sírni fog.

Előző cikkFurcsa szokások az újszülött körül
Következő cikkElképesztő képek! A cica és az újszülött ragaszkodása!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .