A gyerekvállalásról csak pozitívan lehet beszélni, hiszen ez a legcsodálatosabb dolog a világon – ez van benne a köztudatban, de egy Redditre bedobott kérdés most megmutatta, hogy meglepően sok szülő érzi az ellenkezőjét.

Megbánta, hogy gyereket vállalt, alig várja, hogy végre visszatérhessen a régi életéhez, haragot érez a gyereke iránt – ehhez hasonló, nem túl gyakran kimondott és bevallott gondolatokat fogalmazott meg néhány szülő egy fórumon.

Megbánta, hogy gyereket vállalt, alig várja, hogy végre visszatérhessen a régi életéhez, haragot érez a gyereke iránt – ehhez hasonló, nem túl gyakran kimondott és bevallott gondolatokat fogalmazott meg néhány szülő egy fórumon.

A tabudöngető kérdést Redditen tette fel egy felhasználó, amelyre meglepően sok kíméletlenül őszinte válasz érkezett, megmutatva azt, hogy nem minden ember álma a szülővé válás, és sokan kerek-perec kimondták: megbánták a gyerekvállalást, illetve nem szeretik annyira a gyereküket, mint kéne.”Milyen érzés úgy gyereket nevelni, hogy nem is akarod őket?”

– volt a vitaindító kérdés, és meglepő módon nemcsak felháborodott szuperszülők írtak kioktató hozzászólásokat, miszerint az utódnemzés a világ legszebb dolga, a gyerek pedig szent, hanem rengeteg olyan szülő, aki valószínűleg sehol máshol nem merne vallani negatív érzéseiről, csak névtelenül, egy fórumon.

Pedig a több mint tízezer komment és bennük a rengeteg szívszorító vallomás arról árulkodik, hogy érdemes a témáról diskurzust indítani, ugyanis a hozzászólások alapján szép számmal vannak olyan szülők, akik tényleg visszacserélnék a családos életet a gyerekek előtti időszakra, és emiatt komoly bűntudatuk van.”Komolyan hittem benne, hogy gyereket akarok, mert úgy voltam vele, hogy ezt kell tennem… feleségnek és anyának lenni. Szeretem őket és azt akarom, hogy a legjobbat kapják. De nem kötődök hozzájuk annyira, mint ahogy azt más anyákon látom. Nem hiányoznak például, ha elmennek egy hosszabb kirándulásra, sőt, megkönnyebbülést érzek”

– írja egy háromgyermekes édesanya.

Hozzátette, hogy újabban arról fantáziál, hogy egyedül él. Gyerekeivel azonban nem akarja ezt megtenni, nem lép le, hiszen ők semmiről sem tehetnek. “Abban reménykedem, hogy 10 év múlva még életben leszek, és ismét egyedül lehetek.”

Egy másik édesanya azt írta: bánja, hogy gyereket vállalt, főleg a körülményei miatt. Nagyon fiatalon és egyedülállóként szült ugyanis egy társadalmilag visszamaradott térségben, ezért úgy érzi, hogy sokkal többet kihozhatott volna magából, ha nem vállal olyan korán gyereket.”Sosem kötődtem a gyerekemhez annyira. Mindkettőnk élete sokkal könnyebb lenne, ha még vártam volna a gyerekvállalással, vagy ha örökbe adom őt, de akkoriban nem volt túl sok lehetőségem.” A cikk teljes egészében: a szeretlekmagyarorszag.hu oldalán olvasható.