100_0945 másolataGyerekként, családi nyaralás keretében voltam először Szilvásváradon, ahol kisvonattal felmentünk a Szalajka-völgybe is. Annyira csodálatos élmény volt, hogy a párommal, pocakomban a kislányunkkal újra elmentünk.

Szilvásvárad 166 km-re fekszik Budapesttől keleti irányban, a Bükkben, Egertől már nem messze.

A Szalajka-völgyben található a híres Istállóskői barlang, ahol több mint 44 ezer évvel ezelőtt élt emberek nyomaira bukkantak. A barlangba meredek, de kiépített ösvény vezet fel.
A barlangtól nem messze van a Sziklaforrás, ami szintén látogatható.
Itt található a másik nevezetesség, a Fátyol vízesés, ami nevét fátyolszerűen aláhulló vizéről kapta. Sajnos a szárazabb időszakokban előfordul, hogy kevés a vize, de többnyire csodaszép élmény 🙂
A völgyben megcsodálhatjuk a szabadtéri erdészeti múzeumot is, ahol zsindelyezők, mészégetők munkáját lehet megismerni.

100_0972 másolataA Szalajka-völgy kisvonattal is megközelíthető, a dízel mozdony elhalad a pisztrángos tavak mellett is. Az út nem megerőltető, így lefelé akár gyalog is jöhetünk kiépített úton (amin egyébként autók is közlekednek). A vonatban menetrendje van, amit érdemes indulás előtt megnézni, mert nem jár olyan sűrűn.

Szilvásváradon található a lipicai ménes is, ami szintén látogatható.

Mivel nagy, nyílt terek nyílnak minden irányba kisgyerekkel is kívánló úti cél lehet, akár gyalog, akár kisvonattal, akár motorral vagy biciklivel 🙂

(http://www.szilvasvarad.info.hu/bemutatkozas/)

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .