Az internet világában pedig bárkit bármikor a porba lehet alázni, nem gondolván bele abba, hogy ez milyen károkat okozhat a másik ember lelkében.

Bántjuk egymást, ítélkezünk másokon, mert esetleg nekünk személy szerint nem tetszik az arca, a neve, az amit csinál. És sok esetben ez lehet akár egy idegen az utcán, vagy egy kérdező itt az oldalon is.

Nem tudhatjuk, hogy mennyi szenvedésen megy keresztül a magánéletben az illető azért, hogy gyermeke lehessen. Nem tudhatjuk hány átsírt éjszaka van mögötte, hány szomorú perc, mikor egy ismerőse, barátnője bejelenti, hogy kisbabát vár, és örülnie kéne, de szenved attól, hogy őneki már évek óta nem sikerült.

Sokan vagyunk így. Ilyenkor egy halvány pozitív teszt is reményt kelthet, sokszor a halvány pozitív teszt nincs is ott, csak mi látjuk, mert látni szeretnénk. Azért, mert nem akarunk még egy csalódást, még egy szenvedős hónapot. Mert a várakozás nem csak lelkileg emészti fel az embert, de ha már orvosi segítséggel történik a babavárás, akkor testileg is. Vizsgálatok, fájdalom, olyan dolgokra leszel képes, amire korábban soha nem vállalkoztál volna- pl. egy inszemináció miatt 10 napig a saját hasadba kell injekciókat adnod, pedig irtózol a tűtől és ez a dolog nem az út eleje, hanem ezt megelőzte már nagyon sok fájdalmas tortúra, de csinálják.

Persze, nem csak a gyerek-témával áll így a helyzet. Az ember olyan fajta, hogy mindig jobban tudja, mi a helyzet a másikkal, mint az illető maga, és készséggel meg is szakérti az életét. Ítélkezünk azok fölött, akik soványak, kövérek, sportosak, lomhák, plasztikázottak, pattanásosak, tetováltak, a szüleikkel élnek, munkanélküliek, sokat dolgoznak, otthonülők, bulikirályok, divatosan öltöznek, nem adnak magukra, sok pénzt keresnek, csórók, otthon szültek, császárral szültek, nem szültek, babakocsisak, hordozókendősök, vallásosak, ateisták, pszichiátriai kezelés alatt állnak, szinglik, elváltak, bántalmazó kapcsolatban ragadtak, szexfüggők és aszexuálisak… Hogy a francban tudunk ennyit ítélkezni???

Hogyan ítélkezhetünk mások felett legyen az egy ismert személy vagy egy idegen. Nem tudjuk ezzel mekkora fájdalmat okozhatunk a másiknak ismeretlenül is. A sok más fájdalom mellé, amiben már része van?

Ha Anya vagy, akkor ne ilyen példát mutass a gyermekednek, hiszen ez a Világ már így is eléggé negatív irányba fordul, változtatni a következő vagy az azutáni generáció tud ezen, de az alapokat mi adjuk.

Ha Anya szeretnél lenni, akkor gyakorold a jó példát – inkább segíts, mint ítélkezz.