Egy 37 éves svéd nő, Malin Stenberg egy ritka genetikai rendellenességgel született, nem volt méhe és vaginája sem, úgynevezett Rokitansky szindrómában szenvedett.

Egy komoly műtéten esett át, ahol egy mesterséges vaginát kapott, azonban azt már gyermekkorában is tudta, hogy természetes úton soha nem fog tudni gyermeket szülni.

Párjával, Claes Nilssonnal szerelemben éltek, azonban egy valami a boldogságuk útjába állt, mégpedig az, hogy saját gyermeket szerettek volna.

A férfi nyolc évvel ezelőtt beszélte rá az akkor 29 éves Malint, hogy vágjon bele egy kísérleti kezelésbe, amit még soha nem próbáltak ki eddig. A kísérlet a University of Gothenburg egyetemen zajlott, és csak 9 nő került be a kiválasztott alanyok közé.

A kísérlet lényege az volt, hogy a nőknek idegen méhet ültetnek be, azonban a project akadozott, mert nagyon kevesen adják oda a szerveiket efféle célokra.

Malinék barátja, a 61 éves Ewa Rosen viszont felajánlotta méhét, hiszen volt már két felnőtt fia, és négy unokája is.

A nőt megműtötték, és a műtét után 43 nappal megjött az első menstruációja az életben.

A-mehnyakrak-kezelesen-tul

Egy év múlva pedig terhességet állapítottak meg, ugyanis 11 megtermékenyített petesejt várta a beültetést, és már az első sikeres volt.

A terhesség rendben zajlott egészen a 31. hétig, akkor komplikációk miatt császármetszést kellett végrehajtani. A kisfiú, Vincent egészségesen született, és már elmúlt egy éves.

485148a710edce79e4d98b35d3492316

A donor, aki a méhét és egyben a csodát adományozta a boldog párnak, a kicsivel afféle nagymama-unoka kapcsolatot ápol.

A kilenc nő közül három sikeresen szült gyermeket, így remélhető, hogy segítséget tudnak nyújtani babára váró nőknek világszerte.

A szülés után Malin testéből eltávolították a méhet, mert nem akarta, hogy hormonterápiának vessék alá.

Előző cikkNéhány szó a terhességi tesztek megbízhatóságáról
Következő cikkÍgy védekezz szoptatás alatt!