A kép illusztráció

A legtöbb kórházban még az a „divat”, hogy vajúdás során fekve kell legyél. Hiszen a magzat szívverését így tudják a legjobban nyomon követni. Sajnos ez a testhelyzet a legtöbb esetben kényelmetlen, fájdalmas is lehet.

Ha otthon kezded a vajúdást, és nem ment el a magzatvized – első gyereknél főleg, amikor nem fog fél perc alatt kibújni a baba – nem kell rögtön az orvost hívni. Nyugodtan készülj el, zuhanyozz le. Nagyon jót tesz, ha a derekadra meleg vizet engedsz – enyhíti a görcsöket. A szülőszobán már nem biztos, hogy lesz ilyenre lehetőséged, pedig aranyat ér.

Én éjfélkor kezdtem vajúdni az első gyermekemmel otthon. Egyszerűen nem volt képem felhívni a szülésznőt, hiszen éjjel van. Összepakoltam, lefürödtem, hajat mostam. Mindezt úgy, hogy nekem rögtön percenkénti fájásaim voltak. Hajnali 5 kor hívtam a szülésznőt, akkor mentem be- de így utólag maradhattam volna még otthon. Hiszen ott akkor mentem wc-r e amikor akartam, akkor másztam be a kádba, amikor akartam. A kórházban már nem.

Sokaknak segít már a szülőszobán, ha négykézlábra áll. Így a baba fekvése „kényelmesebb” lesz. Ha hosszú időt töltesz így tegyél párnát a kezed és a térded alá.

Nagyon sok helyen már lehet használni vajúdáshoz labdát,  vagy bordásfalat. Igénybe vehetsz vízben szülést is. Sajnos azonban az a tapasztalatom, hogy ezek mind mind megvannak a szülőszobán, de nem jutsz el odáig hogy használd. Senki nem ajánlja fel – tisztelet a kivételnek.

A szülés pillanatában a legjobb lenne függőleges helyzetben lenned, hiszen a gravitáció sokat segíthet.  Ha közben guggolni is tudsz még jobb lenne. Azonban erre még mindig vajmi kevés a lehetőségünk.

Tulajdonképpen hiába szép szülészetek – vagy megfizethetetlenek a számunkra, vagy nem használjuk az eszközeiket.  A szülés még mindig „régmúlt” idők szerint zajlik.

A tapasztalat azt mutatja, ha a kismama meghatározhatná maga a vajúdási végén a testhelyzetét, akkor órákkal rövidíthetné meg a „szenvedéseit”.

A kitolási szakaszban azonban már csak azt szabad tenned, amit a szülésznő vagy az orvosod mond.

Sose szégyelld, ha érzéstelenítőt kérsz. A szülés a legnagyobb fájdalom a világon – és ez bizonyítva is van. Mi nők pedig elviseljük, mert így adunk új életet. Ettől függetlenül mártírnak nem kell lennünk. Ha fáj akkor szóljunk.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .