Ha kisbabát szeretnénk, talán az első hónap, amit a próbálkozással töltünk az igazán önfeledt. Hisz ebben a ciklusban is, ha már közeledünk a vérzés időpontja felé reménykedni kezdünk.

Hirdetés

Ha nem sikerült a baba, akkor hiába a sok jó tanács, hogy ne görcsöljünk rá, figyelni fogjuk mikor van peteérésünk.

Természetesen léteznek már kalkulátorok, melyek segíthetnek meghatározni ezt az időpontot, de ezek statisztikai számításon alapulnak, a testünk pedig nem.

Az ovulációs tesztek jó segítséget nyújthatnak, de általában az első hónapokban még nem fogjuk ezeket a teszteket elővenni.

Fontos tudni a ciklusról- bár mindenhol ezt olvashatod- hogy a peteérés a ciklus felénél történik meg. Ez nem igaz. Ez teljesen egyébfüggő.

A ciklusaink is eltérőek, és egy 26 napos ciklusnál sem 100%, hogy a 13. napon van a peteérés. Ha nem spontán ovulációról beszélünk- ami bármikor bekövetkezhet a ciklus folyamán- akkor a  peteérés időpontja 9-akár a 15. napig is bekövetkezhet.

Miből is áll a ciklusunk?

petefeszek_mukodese
A további részletekért kattints a képre, forrás: WEBBeteg.hu

Menstruáció

A női ciklus a menstruáció első napjával kezdődik és a következő menzesz első napjával ér véget. A ciklus első napjain, a vérzés alatt leválik a méh nyálkahártyája.

A vérzés utáni néhány nap

Megkezdődik a levált nyálkahártya helyett egy új képződése. Ezt a szakaszt regenerációs szakasznak nevezzük. Ebben a szakaszban az ösztrogén hormonok szintje emelkedik  és megkezdődik a petefészekben a pete érése is.

Ovuláció

ovulacio

Az ösztrogén fázis a pete megérését követően a pete kiszabadulásával (ovuláció) ér véget. Ez a szakasz általában 14. napig tart, de tarthat tovább is. Ez azt jelenti, hogy a ciklus első fele a peteérésig változó számú lehet. Azonban az ovuláció után a vérzésig tartó idő az minden esetben 14 nap. Ha korábban volt a peteérésed, akkor rövidebb a ciklusod- de lehet az adott hónapban későbbi időpontban volt a peteérésed, ekkor később jön meg a vérzésed- vagy ugye jó esetben nem is jön meg.

Az ovulációt számos jel mutatja. A leggyakoribb és legjobban felhasználható jel a középidős fájdalom és ritkán vérzés.

Fogantatás

A pete megtermékenyülésére az ovulációt követően 12-24 óra áll rendelkezésre, mert a petesejt, amennyiben nem termékenyül meg, felszívódik. A spermiumok élethossza nagyobb ennél a 24 óránál, ezért jó, ha már a peteérést megelőző napokban együtt vagytok.

megtermekenyites

Újabb vérzés

A vezető tüsző, a pete kiszabadulás után bevérzik, a vérömleny pedig átalakul úgynevezett sárgatestté. Ez a sárgatest egy eddig nem szereplő hormont a progeszteront kezdi termelni. Ez a hormon, csak akkor termelődik, ha a peteérés – kiszabadulás megtörtént, ezért a peteérés bizonyítékaként tekintik és az ovuláció után egy héttel szokták mérni.

A sárgatest csak 10-12 napig virágzik, ha a megtermékenyülés nem következik be, a sárgatest elöregszik, megszünteti a progeszteron termelését, amelynek következtében a méhnyálkahártya leválik és bekövetkezik a menstruáció.

Hirdetés

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..