A jobbkezesek többsége gondolkodás nélkül nemmel felel erre a kérdésre. Úgy minősítik a balkezességet, mint „sutaságot”, „rossz beidegződést”,”balogságot”. Némelyek azt mondják, hogy szükség esetén vasszigorral kell a gyermeket a szokások rögződése előtt a jobb kéz használatára kényszeríteni. Szerintük természetes, hogy az ember jobb kézzel ír, vág, stb.

bal4

Történeti és kulturális hagyományok

bal11A még ma is létező primitív természeti népek tagjai között lényegesen több a balkezes, mint a kultúrnépeknél. Az ősemberek között a balkezesek aránya messze nagyobb volt, mint a ma élő emberek között. Volt olyan időszak és terület, ahol és amikor a balkezesség dominált. Minél messzebb megyünk visszafelé az emberiség történetében, annál gyakoribb a balkezesség.

Úgy tűnik, hogy a fegyverek használata tette szükségessé a kezek munkamegosztását. Az egyik kéz kizárólag a támadást szolgálta, a másik pedig a szív oldalának védelmét. A bronzkor óta már a jobbkezesség fölénye igazolódik. Amíg a jobbkezesség viszonylag stabil, addig a balkezesség instabil.

A balkezesség előfeltételei

bal2A balkezesség nem megszokás,hanem biológiai alapokon nyugvó, a balt a jobbal szemben előnyben részesítő kézhasználat. Az „oldaliság” az embernél a test asszimetriájában nyilvánul meg. A jobbkezesség gyakran párosul jobblábassággal és jobbszemességgel – együttes eredetük az agy bal féltekei dominanciájában (vezető szerepében) nyilvánul meg. A bal féltekei vezető szerep igen gyakori az embereknél. A szabályszerű jobbkezesség tehát „balagyúságnak” felel meg. A balkezeseknél ez néha megcserélődik. A jobb agyfél dominál és az innen induló idegpályák a bal testfelet juttatják jobb pozícióba.

bal5Öröklés

Balkezességhez vezető állapot öröklött lehet, bizonyításául az egy- és kétpetéjű ikrekkel végzett kutatásokra hivatkozva. Ahol a szülők nagyobb arányban voltak balkezesek, ott ez a gyermekeiknél is túlnyomóan balkezességhez vezetett. A jobbkezes szülők csupán 2 %-ának van balkezes gyermeke. Ha az egyik szülő balkezes, gyermeke balkezességének valószínűsége 17%, ha mindkettő, akkor a valószínűség már 46%. Génje csak a jobbkezességnek van, a balnak nincs. Ha a gén adott, akkor jobbkezesség örökítődik át, ha hiányzik, akkor a balkezesség.

Szerzett balkezesség

Ha a balkezesség a család egy tagjánál előzmény nélkül jelenik meg, szerzett balkezességre gondolunk. Hosszú betegség után, melynek során a jobb kezet tartósan nem szabad használni, nehéz szülésből vagy rendellenes magzati elhelyezkedésből származó újszülött esetében, vagy az agyat károsító megbetegedésnél (encephalitis) előfordulhat szerzett balkezesség. Az epilepsziások közül sokan nem örökletesen balkezesek. Náluk születéskor, vagy a kisgyermekkori fejlődés korai szakaszában elszenvedett trauma, vagy gyulladásos agyi megbetegedés az egyik agyféltekét károsítva, szerzett balkezességhez vezethet.

A kétkezesség kiegyensúlyozott, ideális állapot?

bal3A kizárólagos jobbkezességnek is vannak hátrányai. Gondoljunk csak arra, hogy például milyen körülményes dolog jobb kezünkről levágni a körmünket, bal kézzel begombolni egy gombot, stb. Aki képes rá, hogy bal kezét ugyanolyan ügyesen használja, mint a jobbot, azt kétkezesnek (ambidexter) nevezzük. A kétkezesség (kétlábasság) a sportembereknél kifejezetten ideális állapot lenne.

A jobbkezeseknél a bal kéz különleges feladatokat lát el: kenyérszelésnél a cipót tartja, keverésnél az edényt, vasalásnál a ruhát, stb.

Mintegy 8 éves kortól a gyermekeknél ez másképp van: minél kevésbé domináns az egyik kéz, annál inkább tapasztalhatjuk a gyermeknél az általános éretlenség jeleit, beleértve a beszédfejlődés zavarait is.

Hardworkers

Előző cikkHa kistestvér érkezik
Következő cikkTényleg félnünk kell a karmától?

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .