Egy texasi anyuka tizenöt évvel ezelőtt első babáját várta nagy izgalommal. A terhesség elején minden a normális kerékvágásban ment, azonban a hatodik hónapban súlyos terhességi preeclampsiája lett, ami miatt az orvosok azt javasolták, azonnal végezzék el a császármetszést, különben a túlélési esélyek romlani fognak mindkettejüknél.

Hirdetés

d1db02401f6cc6f551de4a0d7a27ca14

Yamile Jackson nagyon elkeseredett, hogy kisfiát hamarabb, a várt előtt tizenkét héttel kellett megszülnie, ugyanis a kis Zachary alig nyomott 1100 grammot. 155 napig tartózkodott a koraszülött intenzív osztályon.

Yamile minden napját a baba mellett töltötte, azonban éjjel kénytelen volt elhagyni a kórházat. Minden egyes nap összetörten ment haza, félt, rettegett, hogy mi vár rá reggel, és bántotta, hogy nem tud ott lenni élete értelmével az éjszaka alatt.

Szerette volna, ha érzi Zack, hogy anyára mindig számíthat, ő mindig ott van vele. Mindig azon törte a fejét, hogyan tudna “ott lenni” gyermekével akkor is, amikor már nem lehet.

Az egyik este, mikor hazament, és a vacsora után mosogatott, megakadt a szeme a gumikesztyűjén. Bevillant valami. Egy ötlet…lenmaggal töltött meg egy pamutkesztyűt, mielőtt a kórházba indult reggel. A kesztyűt egész nap a teste közelében hagyta, így estére, mikor haza kellett mennie, az már átvette az anya illatát.

6e3c312953b5b440f63c26a9aabbe845-800x462

A kesztyűt a baba mellé helyezte, így ő egész éjjel úgy érezhette, hogy édesanyja ott van vele. Az osztályos nővérek reggel ámultan mesélték neki, hogy a kisfia szívverése és légzése sokkal jobb volt, mint az azt megelőző éjszakákon, és mélyen aludt. Ettől kezdve Zachary minden este a kesztyűvel betakarva aludt, és pár héttel később haza is térhettek.

A hazamenetel napján a nővérek megkérték az anyát, segítsen nekik abban, hogyan készítette el ezt a “csodakesztyűt”, mert szeretnék kipróbálni más ICU babáknál is. Yamile több mint száz “Zaky” kesztyűt készített, az pedig hasznos volt a koraszülött babáknak és édesanyjuknak.

46814a28bd6331c6c53d9a0375da0382-800x397 (1)

A kesztyű olyan sikeres lett, hogy Yamile céget alapított, és forgalmazni kezdte a “Zakyt”. A tanulmányok szerint azoknál a babáknál, akiknél a szülő illata, a megnyugtató kéz a közelben van, sokkal kevesebb a komplikáció, mint azoknál a babáknál, akit csak a rideg inkubátor vesz körül.

 

forrás: Harmonikum

Hirdetés