A veszélyek, veszélyforrások előre láthatók, a szülők, felnőttek feladata ezeknek előre elhárítása.

Hirdetés

baba-balesetek

 

Első sorban az égési sérülésekről kell beszélnünk, melyek nagyon veszélyesek, fájdalmasak, és egy életre nyomot hagyhatnak. Csak a szülő felelőssége a gyermek tűzzel, forró tárgyakkal való találkozása. Minden ilyen baleset elkerülhető maximális odafigyeléssel.

child-safetyA leggyakoribb égési sérülés akkor történik, mikor a náthás gyermek számára a szülő forró gőzt állít elő, és a gőzölés közben csak egy pillanatra egyedül hagyja a kicsit. Egy másodperc is elég arra, hogy a gyermek magára borítsa a forró folyadékot. Másik gyakori baleset, mikor a gyermek a konyhában téblábol, és véletlenül rátenyerel a forró sütőlapra vagy forró sütőajtóra. A gyermek felfedezni vágyása határtalan, ne engedjük meg a fájdalmas tapasztalatok szerzését!

Nagyfokú felelőtlenség a babát a tűző napon felejteni, hiszen pillanatokon belül leéghet feje, arca. Ez az esemény újszülött babáknál végzetes is lehet. Bevásárláskor autóban hagyott gyermek már a gondatlanság kategóriájába tartozik. De a babakocsiban bolt előtt hagyott aprósággal is megtörténhet bármi, akár a tetőről is rázuhanhat valamilyen tárgy a kocsira. Ha kicsi az üzlet, és nem fér be a babakocsi, akkor inkább vegyük karba a babát és vigyük magunkkal, vagy menjünk máshová vásárolni.

Kezdő anyukák gyakran elkövetik azt a hibát, hogy a babát a pelenkázón hagyva kimennek a szobából. Előfordul, hogy a még nem forgolódó kicsi ekkor fordul meg először, és lezuhan a pelenkázóról. Súlyos belső sérülést, koponyatörést okozhat az efféle figyelmetlenség.

post_175802_20140702081321A kíváncsi, mindennel ismerkedő gyermek, ha nem figyelünk, komoly sérüléseket szerezhet a becsapódó ajtóban, fiókban hagyott ujjacskáin, de a szűk erkélyrácson kidugott, de visszahúzni nem tudó fejecske is okozhat súlyos sérülést. Nem beszélve a rácsokra való felkapaszkodásról. Veszélyes helyeken pillanatra se hagyjuk a gyermeket egyedül.

Fontos szülői odafigyelést kíván a gyógyszeres doboz. Nem egyszer okozott tragédiát az elől felejtett gyógyszer, amit a kicsi, a nagyokat leutánozva beszedett.

A legtöbb gyermekbaleset elkerülhető, ha megpróbáljuk a gyermeket körülvevő világot az ő szemszögéből megvizsgálni, hiszen őt minden érdekli, ami mozog, ami csillog, ami a keze ügyébe kerül.

Ha mindenre fokozottan figyelünk, elkerülhető a baleset bekövetkezése.

 

Hirdetés

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..