védőoltás1

Napjainkban egyre többször kerül előtérbe, hogy mennyire hasznosak is a kötelező védőoltások. Hisz ilyenkor a baba gyengített kórokozókat kap, melynek következtében kialakul az adott betegséggel szembeni védelme. Ekkor az immunrendszerét is trenírozzuk. Valljuk, be ez nem olyan rossz dolog. Hisz szinte évről évre már újabb és újabb betegségek ütik fel a fejüket a Világon. Legalább a régi, megelőzhetőek ellen megkapja a baba a szükséges védelmet. Láthatjuk azt is, hogy ma már a babát olyan betegségek ellen is kötelező oltani, amit még mi nem kaptunk meg, azonban ő már olyat nem kap, amit esetleg a mi szüleink igen.

Védőoltások! Kell vagy nem szükséges?Ezáltal, hogy az immunrendszere egy bizonyos „képzés” alatt van, talán ellenállóbb lesz más vírusok ellen is.

Mindannyian tudjuk, hogy a vírusok ellen nincs orvosság. Az immunrendszerünknek kell őket legyőzni, gyengíteni. Az antibiotikumok is „csak” a baktériumokra hatnak.
A betegségek folyamán létrejövő láz, a saját testünk védekező rendszere.

Ettől függetlenül a nem kötelező oltásokat már meggondolandó beadatni (ezért is nem kötelezőek). Hisz vegyük akár az influenza oltást.

Minden évben új vakcinát kell létrehozni (és most ne számítsuk bele az esetleges pénzszerzési kampányokat a gyógyszergyárak részéről, a kísérleteket az orvostudomány részéről). Azonban tény, hogy az influenza vírus szinte minden évben már mutálódott törzzsel jelenik meg, amire az előző évi oltás nem használ. (Ettől függetlenül életemben először az orvosom tanácsára beoltattam magam a terhességem folyamán. Hogy emiatt-e vagy sem, de nem voltam beteg a 9 hónap alatt).

Miért szükségesek?

Manapság már ritkán fordulnak elő a kötelező oltások védettségét adó betegségek, azonban jelenlétüket nem zárhatjuk ki teljesen. Nem tudhatjuk, hogy gyermekünk, akár csak 1-2 perc együttlét során milyen kórokozókkal fertőződhet meg. (akár egy buszút során).
Ezek a betegségek, mind halálos kimenetelűek.

védőoltás3Nem kötelező oltások

 • Influenza– Nagy fertőzésveszéllyel járó munkakörben dolgozó szülők esetén ajánlott
 • Kullancs– Erősen fertőzött területen élőknek, vagy kirándulóknak.
 • Pneumococcus– súlyos immunhiányos gyermekeknél szükséges. Azonban néhány éven belül ezt is kötelezővé teszik.
 • Rotavírus– hányást, hasmenést, kiszáradást okozó vírus ellen. 6 hónapos korig lehet beadni.
 • Meningococcus– Gennyes agyhártya gyulladást okoz.

Mellékhatások

Mint minden orvosi beavatkozást ezt is követhet mellékhatás.
Hőemelkedés, rossz közérzet, étvágytalanság, oltás helyén fájdalom.
Azonban csak nagyon ritkán fordul elő súlyosabb szövődmény, hogy a babát kórházba kelljen vinni. (0,00001%).

Kötelező oltások

 • BCG (0-6 hét)
 • DTPa- IPV- Hib I. (2 hónap)
 • DTPa- IPV-Hib II. (3 hónap)
 • DTPa- IPV-Hib III. (4 hónap)
 • MMR (15 hónap)
 • DTPa- IPV-Hib IV. (18 hónap)
 • DTPa- IPV (6 év)
 • dT- MMR revakcináció (11 év)
 • Hepatitis B (14 év)

védőoltás2Megnevezés

BCG – TBC elleni oltás

DTP – Diftéria, tetanusz, pertusszisz (szamárköhögés) elleni oltás

IPV – Gyermekbénulás ellen

Hib – Agyhártyagyulladás ellen

MMR – Kanyaró, mumpsz, rubeola ellen

dT – Diftéria, tetanusz emlékeztető.

 

Előző cikkAlapvető óvintézkedések a balesetek elkerülésére
Következő cikkKarantén a köbön, avagy hogyan éltük túl a bezártságot a gyerekkel

5 HOZZÁSZÓLÁS

 1. En pedidg nem oltattam be a gyerekem es egyenlore nem is szandekozom.Majd ha valaki ertelmes valaszt ad arra, hogy egy ujszulottnek miert kell Hep B oltas ha szulok egeszsegesek nincs nagyobb testver es a gyerek nem fog bolcsibe menni akkor talan elgondolkozok rajta.A masik a sokszor megjeleno MMR oltas, en gyerekkent voltam mumpszos es rozsahimlos is igy nagy ra az esely, hogy a vedelmet etadtam a gyerekemnek es nincs szuksege csak himlo elleni oltasra cask az a baj, hogy azt mar nem gyartjak cask kombinacios formaban. Sajnos sok a hulyeseg az interneten, de en szerencsere par nyelven tudok kutatast vegezni igy biztos vagyok benne, hogy az en elethelyzetemben helyesen dontok. Nem vagyok oltas elleni, de az idozites es a mennyiseg nem megmagyarazhato szamomra.

 2. Fiam még csak 3,5 hónapos, de azt tudom,hogy a nem kötelező oltások közül is meg fog párat kapni,mondjuk a bárányhimlő ellenit biztos nem,de az agyhártyagyulladás ellenit tuti.

 3. Az én kisfiam is kicsi még, 8 hónapos. Eddig minden oltást megkapott, a nem kötelezőeket is. Egyiktől sem lett semmi baja. Ha a legkisebb esély adott arra, hogy egy komoly betegséget elkerüljünk, akkor miért hagynánk ki a lehetőséget!? Manapság az interneten egy csomó álhír, dilettáns vélemény kering az oltásokkal kapcsolatban. Azokról a betegségekről, amik ellen a szérumot készítik persze sem írnak ezek a cikkek. Pedig nem véletlenül dolgozzák ki az ellenanyagokat!!! Szép példa erre mondjuk a bárányhimlő. Az anyuka orv oshoz viszi a gyerekét lázzal. A pöttyök csak másnap, vagy harmadnap jelennek még, de már a rendelőbenmegfertőzött két másik gyereket, akiknek a szülei táppénzre kell menjenek emiatt. Nem is beszélve a többi gyerek és szülő elkerülhető veszélyeztetéséről!!! Szóval az anyuka úgy dönthet, nem oltatja be a gyerekét. Csakhogy ezzel nagyobb bajba sodorja a gyerekét, mintha beoltatta volna, plusz, ugyan akaratán kívül, de másokat is veszélybe sodor… Kérdem én, nem lenne szebb az élet, ha nem kéne emiatt a betegség miatt fájjon a fejünk? Hisz van oltás ellene, elkerülhető lenne…

 4. A lányom 18 hónapos, minden kötelező megkapott, tavaly télen az influenza elleni oltást, mivel sok családtag dolgozik gyerekekkel (suli, ovi, bölcsi), valamint a Meningococcus- a Pneumococcus- és a kullancs oltást. Rotavírus és bárányhimlő ellen nem oltottunk/oltunk.

 5. Bár nekem még kicsi a fiam 6 hónapos ,de amik voltak már eddig nem kötelező oltások mi azt is beadattuk .

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .