Ma már minden gyermek szinte számítógépezik, sms-t ír, szól a rádió a tv sőt még videó is lehet.

Sokan mondják, hogy veszélyes, azonban nem biztos, hogy az.

Kimutatták, hogy a fiataloknál a médiával töltött idő napi 9 óra. Persze ez nem pontos érték, hisz a gyermek egy időben használja a tv-t és a számítógépet is akár.
Ha ehhez még hozzávesszük, hogy a magyar fiatalok 90%-a netezik, mindjárt tiltakozunk a használata ellen.
A szakértők szerint nemcsak sok ez az idő, de hogy káros is lenne az már kétséges.

Itt van pl. a netezés. Hisz maga a közösségi oldalak látogatása, chatelés a maga korosztályában még üdvös is lehet. Tény, hogy a gyerek kevesebbet tölt együtt a barátaival, így azonban távolabbi kapcsolatokat is szerezhet. És ez azért már nem rossz dolog.
Ezen kívül a tanulást is segítheti.

Babies working at laptop

Sokan azt vallják, hogy régen is felnőttek a gyerekek. 

Ez igaz, azonban akkor más volt a világ ezt sose felejtsük el. Hihetetlen fejlődés történt az elmúlt 30-40 évben. Nem az a baj, hogy a média eléri a gyermeket, hanem az hogy mikor?
Hisz már egy éves kor alatt is sokat nézi a tv-t a baba, illetve sokat tölt a tv előtt. Ez valahol érthető is. Hisz a mama egyedül van vele otthon. Lehet a tv csak azért megy, hogy szóljon, hogy legyen „értelmes” szó a mama körül. Ez abszolút rendben van. Azonban sokan már a gyerekszobába is rendszeresítenek tv-t. Na ez viszont már nem jó.

tévéKell egyáltalán tévézni? 

A pszichológusok szerint 3 év alatt egyáltalán nem szabadna. Hisz még ha ölben is van a baba, akkor is először rossz testtartást szerez, rontja a szemet. Sőt ha nem szuper új plazma vagy digitális tévénk van , akkor az abból jövő sugarak is károsak lehetnek.

Sokan azt mondják, hogy a babát leköti a tv.

Erre azonban a válasz, hogy van egy velünk született reflex, ha a környezetünkben változás történik, automatikusan odafordítjuk a fejünket. Vagyis a baba nem azért bámulja a tv-t mert élvezi, hanem mert hang és képhatásait ösztönösen figyeli. Ez az inger kora gyermekkorban még káros.

Rajzfilmek

Hiába egy egyszerű mese, a vágásokkal a zoomokkal, a távolítással a baba még nem érti. A párbeszédeket nem tudja értelmezni, hisz van, hogy úgy beszél valaki, hogy nem is látszik a képen. Szerencsére sok szülő még használja a dia filmeket, mely érthető és követhető. És persze ott ott van a szülő és mesél. Magyaráz, amit nem mindig tesz meg ha tv előtt ül a gyerek.

Mobil

Mobil csak akkor kellene a gyermeknek ha már önállóan közlekedik, hisz így utol tudjuk érni és ez nyugalmat ad nekünk. Sokan a meghosszabbított köldökzsinórhoz hasonlítják. Azonban ovisoknak is kisiskolásoknak még szükségtelen.

Ha nincs kontroll

digitális4Ha azt látjuk, hogy a gyerek állandóan a tv vagy a net előtt ül, vagy rákap a virtuális világra sőt már a függőség jeleit is mutatja – ingerültség, ha nincs gép, hazudik, hogy mennyit játszott stb – akkor szakértőhöz kell fordulni.

Nem tudom emlékeztek- e még arra, mikor a doom nevű lövöldözős játék bejött a számítógépekre. Amerikában nagyon sok fiatal vált függővé tőle, sőt, sokan azért szenvedtek balesetet, mert nem tudtak a hosszú játék után visszatérni a világba. Tehát „ az autó nem okoz sérülést, hisz erősebb vagyok. Ha nem akkor újratöltés”. Sajnos sok élet veszett így el, hisz itt nem lehetett újra indítani a játékot.

A lényeg mindenképpen az életkoron van. A gyermeki játékot nem helyettesítheti a tv vagy a video. Azonban ismerete fontos, hisz manapság ez már tradíció.

Ahogy nő a gyermek elkerülhetetlen, hogy találkozzon a médiával, azonban a szülői kontroll mindenképpen szükséges.

Előző cikkInkább bezárták a terembe, csak nehogy elessen az udvaron
Következő cikkBalesetek óvodákban, iskolákban, táborokban

2 HOZZÁSZÓLÁS

  1. Nem értek egyet azzal az állítással, hogy a háttérben nyugodtan menjen a tévé. Mielőtt megszületett a babám nagyon sokat olvastam a témáról, és egyértelműen azt a következtetést vontam le, hogy legalább két éves korig semmilyen pozitív hatása nincs a gyermekre nézve. Sokan azzal védekeznek, hogy még úgysem érti. Viszont kimutatták, hogy az is ugyanolyan agymunkát követel a kicsitől, hogy megpróbálja feldolgozni a számára még érthetetlen műsorokat. Magyarul attól is elfárad, hogy nem érti. Sokszor az alvásproblémák hátterében is az áll, hogy zúdul a gyerekre a rengeteg nem neki való inger. A háttérzajnak használt tévézés tehát egyáltalán nincs rendben. Nagyon sok tévhit van a tévézéssel kapcsolatban, érdemes utána nézni.
    Biztos vagyok benne, hogy sokan olyan véleményt fognak írni, hogy ez hülyeség, meg az ő gyerekének nincs semmi baja tőle, de én nem hiszek ebben. Mindenkinek a saját felelőssége, hogy milyen környezetet biztosít a gyermekének. Mi kibírjuk tévézés nélkül is, és az az igazság, hogy fel sem tűnik, hogy nincs, mert sokat játszunk, és így is olyan rövid egy nap. Ha tévézéssel elvennék belőle néhány órát, az biztosan hiányozna.
    Nagy igazság a cikkben, hogy az életkornak megfelelően kell adagolni a médiát, és ameddig szükséges, csak szülői felügyelettel.
    Köszönöm, hogy leírhattam a véleményemet!

    • Igen, Adriennek tokèletesen igaza van… de sajnos mèg ìgy is, hogy egyetèrtek azt kell, hogy mondjam, nekem segit a tèvè.. olyankor szoktam gyorsan vasalni vagy elmosogatni, fozni.. takaritani. A teve nelkul a lanyom (19 hòs) ezt nem igazan hagynà 🙁 ..azaz elhuzodna nagyon es akkor sosem ernem magam utol.. Mar megprobaltam, nem megy. Igy van a tèvè, de csak egy mesefilm megy benne, (mert mast nem engedek neki nezni) amit nagyon szeret (nem is az o korosztalyanak valo, kisfilm igazi gyerekekekl, de imadja, nagyokat mosolyog es nevet a sok benne szereplo gyerekekkel egyutt, akik szinten sokat nevetnek vegig a film alatt..) mialatt èn gyorsan vegzem a teendoimet.. sajnos nem tudom maskènt megoldani … :(( ez van.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .