szilárd étel

Amerikai kutatók a bolti bébiételek 95 százalékában! találtak olyan anyagokat, amelyek potenciálisan veszélyeztetik a gyermekek agyának fejlődését.

Hirdetés

A CNN beszámolója alapján a vizsgált 168 termék 32 százaléka tartalmazott higanyt ,73 százaléka arzént, 75 százaléka kadmiumot és 95 százaléka tartalmazott ÓLMOT!
Az ólom kis mennyisége is káros az egészségre, ezért is megdöbbentő, hogy a szóban forgó ételek egyötödének ólomszintje a megengedett mennyiség TÍZSZERESE.
A legveszélyesebbek a rizsalapú termékek,édesburgonya valamint a gyümölcslevek, ezekben található ugyanis a legnagyobb mennyiség a felsorolt fémekből.
Már a legkisebb mennyiség is negatívan befolyásolja az agy fejlődését, a gyermek későbbi intelligenciáját. A hatás fokozódik ezen ételek fogyasztásának ismétlésénél.
A legtöbb arzént tartalamzzák a RIZSALAPÚ ételek,tehát a kutatók ezeket az élelmiszereket tartják a legkárosabbaknak.
Állításukat arra a tanulmányra alapozzák amely 2004-ben készült.
Azok a bangladeshi gyermekek, akik arzénnal fertőzött vizet voltak kénytelenek fogyasztani, kimutathatóan rosszabbul teljesítettek az intelligenciateszteken.

Mit mivel tudunk helyettesíteni?

A kutatók következő alternatívákat javasolják:
1.Puffasztott rizs helyett rizsmentes rágcsálnivalót adjunk a gyermeknek,így 93%-al csökkentjük a veszélyes anyag szintjét.
2.Fogfájás csillapítására fagyasztott ,hideg zöldséget vagy gyümölcsöt alkalmazzunk a kekszek,rizsalapú rágcsálnivalók helyett.
3.Gyümölcslevek helyett vizet érdemes a kicsinek adni
4.Az édesburgonya mellett fontos más színes zöldségek fogyasztása is

Plusz érdekesség:
Mivel a rizs a termesztése során a talajból és a vízből szívja magába az arzént, ezért ebből a szempontból a barna rizs még rosszabb is, mivel nem hántolják meg,
így több mérgező anyag marad benne.

Forrás: csaladinet.hu

Hirdetés