A vetélés minden kismama rémálma. Sokan küzdenek sajnos azzal, hogy megtartsák a magzatot a hasukban – lassan civilizációs betegségnek tekinthetjük.

Egy kismama legnagyobb félelme, hogy elvetél. A legtöbb nő terhesen igyekszik elkerülni az egészségtelen dolgokat mind a környezetében, mind pedig az életmódjában. Ennek ellenére – bár nem túl gyakran – de előfordulhat vetélés még az első trimeszter végén a 11. hét környékén.

Hirdetés

A hasfájás a terhestünetek közé tartozik. A méhed a 9 hónap alatt végig készül a szülésre. De tágulnak a medencecsontok és nyúlnak a méhszalagok is. Ez fájdalommal jár, azonban a fájdalom milyensége nem mindegy.

A nemi élet is okozhat fájdalmat a terhesség során akár a hüvelyben, de akár a méhnyaknál is. Néha előfordul, hogy akár pecsételést is kiválthat. Ezt okozhatja az, hogy megsérül a hüvely nyálkahártyája. Hiszen a terhesség alatt a nemi szervek is sokkal vérbővebbek, mint normál állapotban.

Ha esetleg vérrögöket látsz az sajnos a legtöbb esetben már maga a vetélés. A magzat ilyen formán „ürül” ki a méhből.

Azonnal fordulj orvoshoz, ha

  • Bármilyen vérzést tapasztalsz, akár friss piros vért, akár barnásabbat
  • Ha erős görcsszerű fájdalmat érzel. Sokszor akár – mint vajúdásnál – időhöz tudod kötni a görcsök jelentkezését
  • Ha egyszerűen nem érzed már magad terhesnek

Mi okozhat vetélést?

Kromoszóma rendellenesség

Ha a magzat nem egészséges – akkor ez a vetélés tulajdonképpen a természetes szelekció. A magzat nem tud tovább fejlődni a méhben, sok esetben elhal. A szervezet pedig kilöki magából.

Túl sok alkoholfogyasztás

Vannak kismamák, akik nem mondanak le a rossz szokásaikról a terhesség alatt sem. Napi egy pohár vörösbort még sok orvos is javasol a kismamának – persze itt a minőségi borról van szó. Hiszen abban nagyon sok vitamin és ásványi anyag is van. Az utóbbi időben azonban elszaporodtak az alkoholista kismamák, akik terhesen is ugyanúgy nagy mennyiségű alkoholt isznak. Ez vetéléshez vezethet.

Dohányzás

Az alkoholhoz hasonlóan a dohányzás is okozhat vetélést. A kismama dohányzása azonban nemcsak a magzatra van rossz hatással. A fejlődésére is kihat. Sok anya azzal nyugtatja magát – ha végigdohányozta a terhességét – hogy egészséges súlyú gyermeke született, aki ráadásul nem is volt beteges élete első éveiben. Abba azonban nem gondolnak bele, hogy a dohányzás esetleg éppen a szaporító szerveit tették tönkre magzatkorban. Tehát mire a gyermek majd családot szeretne alapítani, akkor derülhetnek ki azok a problémák, amiket még a dohányzó anyjának köszönhet.

De vetélést okozhat még:

  • Túl sok koffein – energiaitalok is ( több, mint 300 mg naponta)
  • Közvetlen trauma vagy baleset – ami hatással volt a kismama hasára
  • Hormonproblémák
  • Rendellenes méh
  • Hipertónia, cukorbetegség és pajzsmirigybetegség
  • Hüvelyi fertőzések
  • Ha a baba elvesztésétől rettegsz – az is stresszfaktor. A 11. héten történő vetélésnek az esélye kevesebb, mint 2%.

Ennek ellenére, nem kell félned a vetéléstől. Csak figyelj oda a tested jelzéseire.

Hirdetés