Az internet világa nagyon kiszélesedett és kiszélesítette a látókört is. Ezzel egyidejűleg azonban a határokat is elmosta. Már bárki szitkozódhat, fenyegethet az internet, vagy egy ál profil mögé bújva.

Sajnos ez a veszély a kamaszokat sem kíméli, és a korhatár egyre csökken. Egy 10-16 éves gyermek nagyon befolyásolható, a barátai szava mindennél többet ér számukra. Ha a szülő nem figyel, akár tragédia is lehet belőle.

„Sajnálom, hogy meg akartad ölni magad. Legközelebb fejezd is be!” „Nincsenek barátaid, menj és öld meg magad, hahaha.” – Nem, ezek a mondatok nem egy akció-, esetleg horrorfilm egyik sötét jelenetében hangzottak el. Ezeket a megdöbbentő, egyben félelmetes sorokat egy gyerek írta, fenyegetésképp egy másik fiatalnak.

Az iskolai kiközösítés nem újkeletű dolog. A mi időnkben is voltak ilyenek, mikor napokig nem szóltak hozzánk, vagy nem játszottak velünk. Mi pedig nem értettük az okát. A gyerekek gonoszak tudnak lenni. Azonban ez a lelki terror megoldható, ha odafigyelünk. Bár tény, hogy nehéz egy kamasszal beszélgetni, aki ránk csapja a szobája ajtaját.

A csúfolódásnak, cikizésnek különböző fokozatai lehetnek: megnyilvánulhat ártatlan gyerekcsínyként is, amelynek nincsenek hosszú távú következményei, ilyen lehet egy egyszeri verekedés vagy vitatkozás is. Ha azonban ismétlődő, intenzív, bántalmazó vagy akár sérülést okozó viselkedésről van szó, amivel egy fiatal egy másik, kipécézett gyerekkel szembeni „erőegyensúlyt” igyekszik felborítani vagy megszüntetni, és a megszerzett erőpozíciót megvédeni, akkor bizony már komolyabb problémáról kell beszélni.

A beszélgetéseket, a bizalmat kis korban kell megalapozni, kialakítani. Egy dacos 3-4 évessel is nehéz beszélgetni, mert lehet nem akar, de ne adjuk fel. A gyerekben ki fog alakulni egy kép, hogy a szülőkre mindig számíthat, mert ők meghallgatják.

„Nagy-Britannia legfiatalabb iskolai megfélemlítés miatti öngyilkosa egy mindössze 8 éves kislány volt, aki saját ugrókötelével akasztotta fel magát a szobájában még 1999-ben. De olyan tragikus esetek is történtek, amikor az ostor magán a terrorizáló gyereken, esetleg a tétlen szemlélőkön csattant: egy alsó tagozatos japán kisdiák például leszúrta az őt folyamatosan terrorizáló társát, egy amerikai tinédzser fiú pedig fegyvert vitt magával az iskolába, végül két osztálytársával végzett, és többeket meg is sebesített.”

A cyberbullying azaz a kibermegfélemlítés az internet egyik legnagyobb előnyét, a folyamatos elérhetőséget fordítja a kipécézett áldozatok ellen: a csúfolódásoknak, fenyegetőzéseknek a tanórai kicsöngetés nem vet véget, a megfélemlítő gyerekek a hét bármelyik napján, a nap 24 órájában bármikor utolérhetik áldozatukat. A jelenségnek a tanárok és szülők egy része sokszor sajnos nem tulajdonít kellő jelentőséget, úgy gondolják, hogy ami az interneten történik, az nem a valóság, azt csak egyszerűen figyelmen kívül kell hagyni, ki kell kapcsolni a gépet, ki kell menni a friss levegőre, és kész. A kamasz gyermek azonban egyáltalán nem így éli meg a cyberbullyingot, olyannyira nem, hogy a megfélemlítés következményei is valóságosak: szorongást, depressziót, önbántalmazó viselkedést okozhat, és súlyos esetekben még öngyilkossághoz is vezethet.

„A 14 éves, angliai Lutterworth-ben élő Hannah Smith azért regisztrált az Ask.fm nevezetű oldalra (hasonló lap itthon a gyakorikerdesek.hu), hogy segítő hozzászólásokat kapjon ekcémája miatt, ami már gyerekkorát is megkeserítette. Segítség helyett viszont gyalázkodó megjegyzéseket kapott: rondának nevezték, és arra szólították fel, hogy haljon meg, mert attól mindenki boldogabb lenne, vagy hogy tegyen egy szívességet, és legyen öngyilkos. A lány nem bírta tovább, és a saját szobájában felakasztotta magát.”

A legdurvább, hogy öngyilkosságra felbujtó oldalakat is találhatunk  a neten. És nem csak külföldön. Magyar oldalak is vannak, amikben tippeket és tanácsokat is kaphat az éppen öngyilkosságra készülő fiatal. Sőt buzdítják, hogy milyen jó dolog is ez.  Sokszor az oldal üzemeltetője – gondolom egy aberrált „barom” – bátorítja a többieket, hogy hogyan végezzék el az öngyilkosságot, mert ő is meg fogja tenni, majd hamarosan…

„Laci, a kecskeméti diák kitűnő tanuló volt, tanáriai igazi zsenipalántának tartották. 2011. január 20-án nyom nélkül tűnt el, aggódó szülei mindenfelé keresték, fényképeivel az egész várost kitapétázták. Szülei folyamatosan reménykedtek a fiú hazatértében, egészen addig, míg három héttel az eltűnése után meg nem találták a gimnazista összeégett holttestét Nagykőrös határában, egy nagyfeszültségű villanyvezeték mellett. A fiú valószínűleg felmászott rá, és halálos áramütést kapott. Szülei csak az eltűnése után értesültek arról, hogy Lacit sérelmek érhették osztálytársai részéről a kecskeméti gimnáziumban. A fiú számítógépén ugyanis olyan leveleket találtak, amelyekből a szülők szerint az derült ki, hogy a gyereket bántották az iskolában.”


Forrás: Life.hu

Előző cikkA madarak és a méhecskék- avagy hogyan világosítsunk fel!
Következő cikkIlyen helyen minden gyerek szívesen válogatna

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .