Vihar a biliben!A Vihar a biliben című magánszerzeményt is ezen a héten alkotta meg Bálint, aki most már 180 hetes. A szokásos időben ( fél 9) és módon ébredt. Bekapcsolta a mesecsatornát és komámozott. A reggeli torta és kakaó nem ízlett, így öltöztünk, és felmentünk házi tejért. Hazafelé útba ejtettük a Szamost, Bálint önállóan vásárolta meg a fagyiját rolettistül. Otthon együtt főztük a paradicsomlevest, meg a friss sült krumplit pulykafalatokkal. Bálint jó sokat is evett belőle. Ebéd után sétálni mentünk Bálint irányítása szerint. Lementünk a Bottyán híd lépcsőjén a szigetre, végigsétáltunk a nagy Dunához kavicsokat dobálni.

Kicsi pisi bement a gatyeszba, mikor szólt, hogy pisilni kell, így egy nagy kőre terítettük a gatyát száradni, míg Bálint meztelen popsival dobált tovább. Vihar a biliben!Időközben a kikötőbe csendesen, szinte észrevétlenül beúszott egy óriási sétahajó. Bálint úgy meglepődött, mikor észrevette, hogy azonnal haza akart menni. Felvette a már megszáradt nadrágját, elolvastatta velem a nagy hajó nevét, aztán indultunk hazafelé. Persze Balassa Bálint emléktáblája felé, amit megint fel kellett olvasnom.

Otthon dominózás közben alattomban megint sikerült a gatyába kakálnia, így közösen gatyát mostunk. Vacsorára bundás kenyeret sütöttünk közösen, jól bevacsorázott, dinnyét is evett utána. Úszó EB után, fél 9-kor fürdettem, 9-kor már aludt is.

Vihar a biliben!Reggel Bálint szokás szerint fél 9 körül ébredt. Reggelire kukorica karikát evett kakaóval. Lementünk a Bástyába vásárolni, aztán megvette a szokásos fagyiját, otthon dominóztunk délig. Ekkor leballagtunk a helyi járatos buszhoz, és kiutaztunk a vasútállomásra. Bálint először félve szemlélte a nagy sínekkel teli teret, de hamar észrevette a bent álló szép piros vonatot, de nem merte közelebbről is megszemlélni. Ezért inkább a nagy órát, meg a kiírásokat nézegettük. Bálint megszámolta, hogy hány egyforma betű van a kiírt szavakban. Egyszer csak beérkezett a vonatunk, és Bálint már nem is félt, odasétáltunk és megnéztük közelebbről. Utána átmentünk a római számokkal jelölt síneken, Bálint rögtön meg is tanulta azokat V-ig. Mikor kitakarították a vonatot, beszálltunk. Megbeszéltük, hogy nem ülünk az 1. osztályra.

Vihar a biliben!A 2. osztályon nagy ablak mellett kerestünk helyet, megfigyeltük, ahogy az állomásfőnöknő felemelte az indító tárcsát, és Bálint nagy élvezettel vette tudomásul, hogy milyen halkan indult a vonat, nem rángatott, mint a busz. Az úton végig olvasgatta az állomások nevét, és figyelte a sín melletti köveket, amint szaladnak. Azt mondta, hogy úgy néz ki, mint mikor DŐJNEK A DOMINÓK. Piliscsabán leszálltunk, míg vártuk az ellenvonatot Bálint fényképezett. Nagyon jó képeket csinált a feliratokról is. A következő vonattal visszajöttünk Esztergomba. A vonaton Bálint már egész bátor volt, élvezte, hogy külön ülhet, mászkálhat. Mikor leszálltunk, éppen előre jött a vonat vezetője, aki Bálintot felállította a piros mozdony elejére. Bálint először megilletődött képet vágott, de aztán széles mosollyal nyugtázta a mozdonyon való tartózkodást.

Hazafelé a helyi járaton 5 percre elaludt, annyira kimerítették az élmények, de otthon felélénkült, és hatalmasat ebédelt. Vacsorára leveles tésztában sült virslit evett mustárral. 8 órára készen voltunk a fürdéssel, már ágyban fekve hallgatta a mesét, 9 előtt el is aludt.

Fél 9-kor ébredt Bálint, reggelizés közben a borjúmájas bundás kenyér mellett nyugtáztuk, hogy szakad az eső, így csak mikor elállt, mentünk le vásárolni. A hűvös idő miatt, fagyizás sem volt. Útközben több régi tanítványommal is találkoztam, beszéltem. Bálint már nagyon unta a folytonos megállást, aztán megszólalt: KOMÁM, TE MINDENKIT TANÍTOTTÁJ?

Vihar a biliben!Ebédre paradicsomleves és frissen sült krumpli és fasírt volt, Bálint nemcsak ebédkor evett belőle, hanem egész délután rájárt, annyira ízlett neki. Délután verseket mondtunk és dominóztunk, snookert néztünk és Bálint zongorázott. Egészen ügyes dallamokat is kitalált. Azt mondta, hogy ő most zenét szerez, mikor lejátszott egy dallamot, mindig megkérdezte, hogy EZ MI VOJT, én mondtam, hogy most forrás csörgedezését véltem hallani, ami patakocska lett, aztán vízeséssé alakult. Bálint ezen felbuzdult, és megkérdezte, hogy mit játszott a mély hangokon? Mondtam, hogy ennek az lehet a címe, hogy Vihar a biliben. Na ezen kacagott egyet és eszébe jutott, hogy pisilni kell. Pisilés után mondta, hogy ANYA A SZAMÁJ INDUJÓT szokta játszani, és meg is mutatta a billentyűkön, hogy hol.

És tényleg azokat a fekete billentyűket mutogatta Bálint, amiket kell.

A szakadó eső miatt délután elmaradt a séta, így úszó EB-t néztünk, aztán vacsora, fél 8-kor fürdés és fél 9-kor el is aludt.

Vasárnap Bálint még aludt, mikor unokatesómék jöttek, de hamarosan mosolyogva ébredt. Luca kérdezte tőle, hogy mit álmodott, hogy ilyen jókedvű, mire Bálint: ANYÁT ÁLMODTAM. Rengeteget mesélt Péteréknek a vonatozásról. Megint együtt főztük meg az ebédet, vegyes gyümölcslevest, meg friss sült krumplit pulykafalatokkal. Jól be is ebédelt Bálint. Ma megint betojt a gatyába, aztán közösen mostuk a gatyát. Dominóztunk, mondókáztunk, Bálint zongorázott, meg az ajtófélfán egy üres palackkal kiütögette az általam tapsolt ritmusokat, aztán 3 óra körül csavarogni mentünk Bálint szerint. Lépcsőztünk a hídról a szigetre, onnan visszajöttünk a Kossuth hídon az Erzsébet parkba.

Vihar a biliben!Bálint Anya régi mászókáján kapaszkodott egy darabig, aztán megkóstoltuk a fosóka szilvát, ami ott potyogtatta terméseit a mászóka körül. Elsétáltunk a felújított dzsámiig, meg tovább Anya gyerekkori szederbokráig, de nem találtuk a bokrot. Visszasétáltunk az energiakövekhez. Bálint mindenáron kosarazni akart az új kosárpályán, de nem hoztunk labdát, így a Vízivároson keresztül 5 óra után végre hazaértünk. Még egy kis zongorázás után mangalicazsíros magos zsemle vacsora, utána 2 db csoki, mert jó evés és kakálás is volt. Bálint közölte a két csoki után, hogy HÁJOM A MADAJ IGASSÁG. Bálint már 8-kor ágyban volt, de 10 körül aludt el, mert addig karattyolt és kérdezett. Megitta a „kakaóját”, vagyis a cumis üveg tejet és elaludt.

 

Vihar a biliben!Hétfőn fél 9-kor ébredt Bálint, és pulykafalatokat reggelizett sült krumplival. Utána zongorázott, eljátszotta a mély hangokon a VIHAJ A BIJIBEN című szerzeményét. Egyszer-kétszer sikerült a Kopogós elejét is eljátszania, csak úgy hallás után. 11-kor Bálint kapcsolta ki a Tv-t, hozta a kulcsaimat, miközben végigsorolta, hogy melyik mit nyit, aztán kimentünk a 880-sal a buszpályaudvarra. Bálint ötletére most Szentendre felé indultunk haza. Bálint nagyon élvezte, végigcsacsogta az utat, szinte végig a Duna partján. A Megyeri hidat is ő vette észre az ablakból, és ujjongva mutatta nekem. Mikor meglátta Újpesten a vasúti hidat, azonnal megnyomta a leszállásjelzőt, hogy megérkeztünk. Bálint otthon sokáig ölelgette Anyját, aki meglepődött, hogy Bálint kétszer annyit beszél, mint a nyaralás előtt.

Vihar a biliben!Másnap Bálinttal 10 órára mentünk az óvodába ismerkedésre. Tetszett neki az udvar, Marcival rögtön felfedezték a kosárlabdát és jó ideig kosárra dobáltak, aztán meg kugliztak. Láthatólag jól érezték magukat.

A következő nap Bálint fél 9-kor ébredt, és átcsattogott a nagyszobába biliárdozni. Anya dolgozni ment, így reggeli után Bálint Komámmal ment sétára. Elmentek Bikfic kutyushoz, aztán a Rákos patak hídjáról száraz pereccel megetették a récéket. Villamossal mentek haza. Bálint ma egész nap össze-vissza evett. Üres, majd lekváros kenyeret, túrós tésztát, joghurtot, krémtúrót, egy kis krumpli főzeléket. Reggel mindenáron pelenkát akart, persze Anyja már nem ad rá. Szerencsére a cumit teljesen elfelejtette. Délután lementünk a kertbe focizni. Bálint nagyon jól elszórakozott a focival. Miután felmentünk, még építőkockázott fürdésig.

Csütörtökön mindnyájan itthon voltunk, és nagyokat hancúroztunk Bálinttal. Délután jött Szilvi és Nicki, akit Bálint nagyon szeret, mindenben leutánoz, és nagyokat társasjátékozik vele. Most is ezt tették.

Másnap délután Minicitibe mentünk Bálinttal, de nem nagyon érdekelte őt, így egy Burgerkingben kötöttünk ki, ahol Bálint hamburgert evett.

Vihar a biliben!
Marcival az oviban

Szombaton Dunaújvárosba mentünk Párom családjához. Bálint nagyon fel volt villanyozva, és alig várta, hogy játszhasson Janóval, és Anettel, Csaba testvéreivel. Este vonattal utaztunk vissza, mert Bálint nagy örömére Benit, a kutyust is hoztuk. A vasárnapi program Elevenpark volt, ahol Bálint nagyon jól érezte magát. Csak úgy sikerült kicsalogatnunk, hogy Nickiék várnak bennünket. Bálint rögtön indult is velünk, és egész estig, míg haza nem indultunk nagyon jókat társasoztak a már iskolás barátnőjével.

Szeptember 1-én első nap az óvodában. Mivel ez még a beszoktatás ideje, én maradtam Bálinttal ebéd utánig. Bálint láthatólag jól érezte magát, még ebédelni is hajlandó volt. Ebéd után hazajöttünk, délután elmentünk pizsamát és cipőt vásárolni Bálintnak, aztán játszottunk fürdésig. A gyors elalváshoz segített, hogy holnap óvodába megyünk.

 

Előző cikkElveheti tőlem a gyerekünket?
Következő cikkKihűlt a kapcsolatunk! Segítsetek!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .