A wc-re szoktatás a szobatisztaság folyamatán belül egy mérföldkő. Hiszen nem mindegy gyerek kezd rögtön a csészébe pisilni. Az első lépcsőfok általában a bili.

Általában 2,5-3 éves korban a gyerekek szobatiszták lesznek. Ez a folyamat történhet egy hét alatt, és van akinél hetekig eltart. Ha már bilizik a gyerkőc, egy-két tippel segítünk, hogyan szoktasd rá a wc-re 🙂

 WC-re szoktatás? Hasznos tippek gyakorló anyukáktól!A megfelelő wc-szűkítő kiválasztása

A WC-kagylók nem a kis popsikra vannak tervezve. Éppen ezért, ideje elmenni egy bababoltba, ahol nagyon széles választékban találhatunk wc-szűkítőt, ami meggátolja, hogy a kicsi belepottyanjon a kagylóba. Amennyiben elvisszük a gyereket vásárolni magunkkal, és választhat magának “trónt”, máris előrébb vagyunk, hiszen szívesen fog ülni rajta, hiszen olyat vettünk, ami neki tetszik.

Utánzás

Gondolom sok anyának nem mondok újat azzal, hogy nagyon régen voltam már egyedül wc-n, a gyerekek mindenhova követnek 🙂 Szorgalmasan adogatják a wc-papírt, és figyelnek, mit csinálunk. Kérjük meg, tegyen ő is így, mint mi, felnőttek. Felülhet a wc-re, és játékból is belekakilhat. Mutatni kell neki, hogy csinálja, ha sikerül, anyának és babának is nagy öröm 🙂

 

 

 

Baba, maci szobatiszta lesz

Keressünk egy babát, plüssmacit, amivel szívesen játszik a gyermek. Játsszuk azt, hogy ő még egy csecsemő, be kell pelenkázni. Ezután pedig nőjön fel a játék, felültetjük a wc-re, hogy oda ürítsen. Vonjuk be a picit, hogy mutassa meg a macijának/babájának, hogyan kell. A legtöbb gyerek nagyon élvezi, ha “taníthat”

 WC-re szoktatás? Hasznos tippek gyakorló anyukáktól!Fiúk- ülve, vagy állva?

Viszonylag nehezebb a fiús anyukák dolga, ha ők szoktatják, ugyanis nem tudják megmutatni az állva pisilést. Ezért ezt akár apára is bízhatjuk, hogy mutassa meg a kicsinek, hogyan kell jól célozni. Amennyiben anya dolga az állva pisilés megtanítása, bevethetünk trükköket, pl. színes zabpehelykarikákat szórunk a kagylóba, és játék keretében neki el kell találni, ha sikerül, megjutalmazzuk 🙂

Pelenkavár építése

A megmaradt pelusokat összetekerve várat építhetünk, (mint a pelenkatorták, csak kastélyt formázva), ez nagyon jó móka lehet, de meg kell beszélnünk a gyerekkel, hogy akkor tudunk ilyet építeni, ha a wc-be pisil/kakil, mert csak tiszta pelenkából lehet építkezni, ösztönzőleg hathat. 🙂 Ugyanígy wc-papír gurigákkal is játszhatunk, de azt is csak akkor tudjuk használni, ha a kicsi használt papírt, azaz a wc-n volt.

 

Előző cikkAz első védőnői látogatás szülés után! Mit kérdezz meg!
Következő cikkGondolkozz mielőtt babakocsit veszel!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .